‘Onze strijd van ruim 3 jaar is niet voor niets geweest’

6 december 2012 om 00:00 Nieuws

Bettina Kwak geeft toe dat ze wel een uurtje in onzekerheid heeft gezeten. “Je weet nooit hoe je zo’n beslissing van de Raad van State precies moet uitleggen, maar toen er een advocaat naar had gekeken wisten we het zeker: er komt geen coffeeshop naast ons. Dat is een hele opluchting. We hebben altijd gezegd: een coffeeshop hoort niet thuis in een woonwijk en gelukkig hebben we gelijk gekregen. Ja, onderling gaan we dat wel vieren.”

Omwonenden en dorpsraad enorm opgelucht na uitspraak Raad van State NIEUW-VENNEP - “Dit voelt enorm goed”, zei Bettina Kwak van het comité Coffeeshop Nee gistermorgen nadat zij de definitieve bevestiging had gekregen dat de Raad van State een streep heeft gehaald door de plannen voor een coffeeshop aan de Venneperweg. “Onze strijd van ruim 3 jaar is in elk geval niet voor niets geweest.”

Ook voorzitter Thomas Hendriksen van de dorpsraad Nieuw-Vennep is dolblij dat de Vennepers aan het langste eind hebben getrokken. “Dit is allereerst geweldig nieuws voor de omwonenden. Zij krijgen na zoveel jaren eindelijk rust. Ik denk dat deze uitkomst ook te danken is aan de goede samenwerking tussen alle partijen in Nieuw-Vennep en niet in de laatste plaats door de inspanningen van de twee betrokken advocaten, Pieter Revermann en Dirk Giltay Veth.”

Hendriksen vindt het wel opmerkelijk dat de Raad van State in haar uitspraak is voorbijgegaan aan het pleidooi van de tegenstanders dat een gemeente een illegale activiteit als handel in softdrugs op grond van internationale regels nooit zou mogen gedogen. “De Raad van State heeft geoordeeld dat het in deze zaak niet opportuun is om er een oordeel over te geven, maar we hadden graag gezien dat we daar wel een helder antwoord op hadden gehad. Maar het is nu niet aan ons om daar nog een keer op terug te komen.”

De dorpsraadvoorzitter zegt te beseffen dat dit niet het einde is van de discussie over een coffeeshop in Nieuw-Vennep. “We zijn er natuurlijk nog niet. Als dorpsraad willen we nu zo snel mogelijk een brief naar het college van B en W schrijven, waarin we aangeven dat we graag gesprekspartner willen zijn bij het overleg over hoe nu verder. We moeten als gemeente en dorpsraad niet tegenover elkaar staan, maar juist samenwerken. Dat heb ik altijd gezegd.”

Desgevraagd zegt Hendriksen dat het standpunt van Nieuw-Vennep over de komst van een coffeeshop sinds 2010 duidelijk is en ook niet wordt gewijzigd. “In 2010 heeft ongeveer 80 procent van onze inwoners aangegeven helemaal geen coffeeshop te willen. Opmerkelijk was dat het percentage tegenstanders in het oude dorp en de nieuwbouwwijk Getsewoud ongeveer gelijk was. Wij als belangenbehartiger van de dorpsbewoners dragen dit standpunt daarom sindsdien uit.”

De beoogde exploitante van de coffeeshop, Jessica Buter, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Burgemeester Theo Weterings zegt in een eerste reactie: “Enerzijds zijn wij teleurgesteld in deze uitspraak, omdat wij meenden op goede gronden de vergunning te hebben verleend. De Raad van State oordeelt anders en daarmee komt er definitief geen coffeeshop op deze locatie aan de Venneperweg in Nieuw-Vennep, omdat de nu geweigerde vergunning slechts een looptijd had van één jaar. Anderzijds zou bij een andere uitspraak van de Raad van State de coffeeshop slechts voor één jaar kunnen worden gevestigd op deze locatie. Het dit voorjaar door de gemeenteraad vastgestelde nieuwe coffeeshopbeleid bepaalt onder meer dat zij niet binnen 350 meter van een voorziening voor jongeren mogen zijn gevestigd. Een nieuwe vergunning na één jaar is op deze locatie niet mogelijk, omdat binnen deze afstand de jongerenvoorziening De Stip is gevestigd. Eventuele nieuwe aanvragen voor een coffeeshop worden vanzelfsprekend getoetst aan het huidige vigerende coffeeshopbeleid.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie