Forza! onder vuur door motie over Cebu

7 december 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De fractie van Forza! is donderdag tijdens de raadsvergadering door andere raadsfracties flink onder vuur genomen nadat zij een motie had ingediend om burgers en bedrijven te bewegen meer geld te geven aan zusterstad Cebu City. Raadslid Michel van Dijk zei dat de motie mede was bedoeld om de negatieve beeldvorming over een recent bezoek van een gemeentelijke delegatie aan Cebu te repareren.

HAP-raadslid Peter van Groenigen kaatste de bal direct terug door te zeggen dat het juist Forza! is geweest die voor die negatieve beeldvorming heeft gezorgd. De fractieleden van Forza! hebben zich de afgelopen weken via Twitter voortdurend negatief uitgelaten over de reis naar Cebu. Het zou om een snoepreisje gaan en de gemeente moet geen ontwikkelingshulp doen, zo was de teneur van de tweets. Verbazing alom dus dat diezelfde fractie nu ineens steun wilde verwerven voor Cebu.

De cynische reacties vlogen Van Dijk daarom om de oren. Het raadslid haastte zich om zijn collega's ervan te overtuigen dat de motie absoluut positief bedoeld was. Volgens hem moest de positieve stemming na het bezoek worden vastgehouden en niet 'inzakken als een plumpudding'. Sprekers wezen hem erop dat sponsors in Haarlemmermeer de kas van de Vereniging Haarlemmermeer-Cebu doorgaans goed weten te vinden.

Ronduit grimmig werd de discussie toen PvdA-fractievoorzitter Tom Horn gulle gevers opriep in elk geval geen geld over te maken naar Forza!. Hij bracht daarbij in herinnering dat fractieleider Paul Meijer in 2010 bij het paalzitten in Nieuw-Vennep 2000 euro had toegezegd voor goede doelen. Dat geld is echter nooit betaald, zo zei Horn.

Meijer was woest over die aantijging. Later bij de stemmingen zei hij dat 1200 euro wel degelijk is overgemaakt naar een goed doel en dat de rest moest komen van mensen die hem geld hadden toegezegd, maar dat uiteindelijk niet hebben betaald. Meijer vond dat de PvdA-leider hem als leugenaar heeft neergezet. "Een walgelijke vertoning."

Tom Horn bleef echter bij zijn kritiek. Hij noemde het dieptriest dat Forza! 'nu zelfs van goede doelen een politiek nummertje maakt'.

De motie van Forza! werd uiteindelijk door geen enkele andere fractie gesteund.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie