Explosie boven Nieuw-Vennep maakte in de WO II einde aan missie

9 december 2012 om 00:00 Nieuws

AALSMEERDERBRUG - 'Lancaster W4827 - failed to return' is de titel van een indrukwekkend boekje dat is geschreven door Joost Klootwijk uit De Kwakel. Hij vertelt daarin het dramatische verhaal van een Britse bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 26 juni 1943 boven Nieuw-Vennep explodeerde. Het Engelstalig boekje is nu in een Nederlandse versie uitgebracht.

De auteur van het boek was tijdens het gebeuren een elfjarige Vennepse jongen die er later zijn levenswerk van heeft gemaakt om te onderzoeken wat er met de bemanning van dit toestel was gebeurd. Het leverde in 2007 eerst een Engelstalig boekwerkje op, nu dus een Nederlandstalige.

Failed to return. Dat was de laatste aantekening in logboeken van bemanningen die niet terugkeerden van een missie. Joost Klootwijk heeft door zijn zoektochten de bemanningsleden weten op te sporen die de missie naar Gelsenkirchen, de verschrikkelijke explosie boven Nieuw-Vennep en krijgsgevangenschap daarna hadden overleefd. Hij heeft met hen gecorrespondeerd en sommige van hen ook ontmoet. Twee bemanningsleden overleefden het niet. Zij werden in Nederland begraven.

Uit het intensieve contact ontstond bij de onderzoeker het idee om op basis van het door hem verzamelde materiaal een Engelstalig boekje te maken voor de bemanningsleden en hun familie in een bescheiden oplage van tien exemplaren. Hans Klootwijk, de zoon van de auteur, zorgde voor de vertaling. Het verscheen in 2007 maar het werd al snel duidelijk dat er meer boekjes moesten komen en in samenwerking met Cy Grant, de navigator van Lancaster W4827, zijn er daarna in Engeland grotere oplagen gemaakt.

Grant nam het voorwoord in het boekje voor zijn rekening. Na de oorlog groeide hij uit tot een bekende TV-persoonlijkheid en filmster. Hij vroeg met dit boekje in de hand, aandacht voor de oprichting van een monument in Londen voor de bemanningen van Britse bommenwerpers. Dat monument werd in juni 2012 onthuld door Koningin Elisabeth.

In 2008 bracht Cy Grant een bezoek aan Joost Klootwijk met in zijn kielzog de BBC. Zij bezochten samen de crashplaats aan de IJweg, de familie die hem na de crash opving, de graven van de omgekomen bemanningsleden maar ook het graf van de Vennepse mevrouw Groenveld die omkwam doordat een motor van het toestel op de boerderij van de familie aan de IJweg terecht kwam. De heer Groenveld overleed in 2010 op 90-jarige leeftijd.

Het boekje ging intussen de hele wereld over. Er kwamen daarna ook verschillende familieleden van de overleden bemanningsleden naar Nederland om meer te weten te komen over deze aangrijpende geschiedenis, zelfs vanuit Canada.

Meer en meer werd duidelijk dat er ook een Nederlandse versie moest komen over dit aangrijpende Haarlemmermeerse verhaal. Die nieuwe versie is onlangs verschenen met nieuw materiaal en nieuwe foto's.

Het boekje Lancaster W4827 - failed to return is onder andere verkrijgbaar bij het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum en kost €14,50. Het is ook te bestellen via de boekhandel. Het ISBN nummer is 978-94-6190-999-2

Auteur Joost Klootwijk uit de Kwakel is Nieuw-Venneper van geboorte. Hij was één van de nieuwsgierigen die op de onheilsplek ging kijken op 26 juni 1943. De auteur is een specialist als het gaat om de Tweede Wereldoorlog in en om Haarlemmermeer. Hij heeft 'meters' archief en is als vrijwilliger bij het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 een belangrijke vraagbaak voor de bezoekers.

CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 is gevestigd aan de Aalsmeerderdijk 460, 1436 BM Aalsmeerderdijk. Het museum is geopend op zaterdagen van 11 tot 16 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie