‘Accepteer andere seksuele geaardheid in de sport’

13 december 2012 om 00:00 Nieuws

“Er is, zo blijkt uit recente publicaties van onder andere Bureau Discriminatiezaken Kennemerland BDK (over vijandigheid tegen homosexuelen) een toenemende intolerantie jegens mensen die op seksueel gebied anders zijn. Ook de cijfers van het SCP 2012 over onvriendelijke bejegening jegens lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders zijn verontrustend. Daarom is actief gemeentebeleid op dit thema hard nodig. Want ook in Haarlemmermeer komen jongeren en volwassenen nog te vaak in de problemen wegens hun seksuele geaardheid.”

Brochure hulpmiddel tegen toenemende intolerantie HAARLEMMERMEER - Er valt binnen de sport nog heel wat te winnen als het gaat om acceptatie van mensen met een andere seksuele geaardheid. Dat stelt Marjolein Steffens-van de Water, fractievoorzitter van de HAP. Vorige week overhandigde zij de brochure ‘Naar een homovriendelijk sportklimaat in de gemeente’ aan haar collega raadsleden en aan de voorzitter.

“Ik ben allereerst persoonlijk een warm pleitbezorger voor gelijkheid en emancipatie van minderheden. Ook mijn fractie heeft dit hoog op de politieke agenda staan. We hebben hiervoor al vaker politiek draagvlak gezocht. Mijn indruk is dat binnen ons college de noodzaak tot actief beleid voor specifieke doelgroepen (en dan met name de toenemende intolerantie) meer gehoor vindt dan voorheen. Dat juichen we uiteraard toe.”

“Ik hoop dat wij gezamenlijk actief beleid formuleren die intolerantie op de velden een halt toeroept. Dat kan natuurlijk alleen maar als spelers, ouders, verenigingsbesturen, de vele vrijwilligers én de lokale overheid samen de handschoen oppakken en bereid zijn te investeren in het bestrijden ervan. Ook hier geldt: goed voorbeeld doet goed volgen, dus al deze betrokkenen hebben een essentiële rol. Dat geldt voor de hele sportsector. Dat is het goede van de brochure van Alliantie Gelijkspelen en Movisie. Die geeft handvatten en concrete adviezen die voor alle sporten nuttig zijn.”

De brochure is volgens haar nog maar het begin. “De gemeente zou heel goed kunnen aansluiten op de KNVB-campagne die tolerantie ten opzichte van homo’s in de sport stimuleert. Denk ook aan de VO scholen waar voorlichting over homoseksualiteit sinds kort verplicht is. Of gebruik het al bestaande Sport in de wijk. Daarmee kun je op eenvoudige wijze een groot effect bereiken.”

“Maar laten we beginnen met het in de kaart brengen van de lokale situatie en op basis daarvan bepalen of en zo ja hoe gericht gemeentelijk beleid kan bijdragen aan het vergroten van de acceptatie van homo’s in de sport.” Het HAP-raadslid denkt tevens aan lokaal maatwerk via een convenant tussen sportverenigingen en gemeente.

Zelf wordt ze volgend jaar bestuurslid voor BDK. “Deze vrijwilligersfunctie past uitstekend bij mijn persoonlijke overtuigingen én mijn politieke activiteiten: een ideale combinatie.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie