‘Dankzij het station ligt de hele wereld aan onze voeten’

13 december 2012 om 00:00 Nieuws

Na 85 jaar stoppen er in Halfweg weer treinen en daarom werd er flink gefeest. Eerst bij ‘stationskoffiehuis’ Koffie bij Kaatje waar alle partijen die betrokken zijn geweest bij de realisatie van station Halfweg-Zwanenburg de loftrompet staken over het nieuwe treinstation, over de ‘bijna uniek te noemen’ samenwerking en over het belang van goede bereikbaarheid. Vervolgens maakte het grote gezelschap kennis met de nieuwe fiets/voetbrug over de Ringvaart. Hier geen toespraken maar een warme handdruk tussen Bruijn en verkeerswethouder Michel Bezuijen van Haarlemmermeer.

Treinhalte Halfweg-Zwanenburg op spectaculaire wijze geopend HALFWEG - “Trots, trots, heel erg trots. Lang leve ons station.” Zoals vaker had ook gisterenmiddag de burgemeester het laatste woord en daar maakte Bert Bruijn dankbaar gebruik van. “Vandaag is een belangrijk gebied ontsloten. Ik wens de trein veel passagiers toe.”

Na een wandeling over de in klassieke stijl uitgevoerde brug die volgend jaar aan het begin van het vaarseizoen zijn naam krijgt en vervolgens over een stukje Sugar Cityterrein werden de brede trappen van de fonkelnieuwe loopbrug over de N200 en het spoor beklommen. En er werd afgedaald voor de openingshandeling die plaatsvond op het grote parkeerterrein van het station. Ondanks de kou was er een massale belangstelling voor de opening. Nu eens geen lint dat als openingshandeling werd doorgeknipt, maar een spectaculaire en tot op het laatste moment geheim gehouden slagwerkshow waar het publiek ademloos van genoot. Even daarvoor had Commissaris van de Koningin Johan Remkes laten weten dat er behoorlijk was geïnvesteerd om de bereikbaarheid per spoor te vergroten en juist op dat moment zoefde er een trein voorbij. “Wat een perfecte timing”, lachte Remkes terwijl zijn toehoorders genoten van gloeiwijn, warme chocolademelk en snert.

Het enthousiasme over het nieuwe station met brede trappen en goede liften is groot in het duodorp. Het voelt er als een soort wederopstanding. “Nu ligt de hele wereld aan onze voeten”, meent Zwanenburger Eef Haverkort. Vijf jeugdige dorpsgenoten zijn het helemaal met hem eens. Ze zijn net uit de trein gestapt en op het licht en het geluid van de wervelende show afgekomen. “Tot vorige week moesten we eerst met de bus naar Sloterdijk en dan verder met de trein. Nu hebben we een eigen halte waar elk kwartier een trein stopt. Perfect gewoon.”

Naarmate het station bekender wordt zullen steeds meer mensen gebruik gaan maken van de nieuwe treinverbinding, is de verwachting bij de NS. “De bereikbaarheid van recreatiegebied Spaarnwoude is aanmerkelijk toegenomen en ook het bedrijfsleven zal ervan profiteren dat hier nu een trein stopt.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie