Risicowoningen moeten in 2016 brandveilig zijn

20 december 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gemeente heeft vorige maand in een brief aan 1415 huiseigenaren aangedrongen op het brandveilig maken van hun woning. Aanleiding voor de brief is de campagne na de grote brand in de Koning Willem-I-laan in Hoofddorp in augustus 2008.

Bij die brand werden 13 woningen door brand verwoest. Uit onderzoek bleek later dat het vuur zich snel kon verspreiden door de dakconstructie in de huizen. Het vuur kon heel snel overslaan van de ene woning naar de andere. De gemeente heeft daarop samen met woningcorporatie Ymere onderzocht welke woningen een risico vormden in Haarlemmermeer.

Ymere kwam tot 2924 huurwoningen die een gevaar waren en de gemeente heeft 1415 particuliere risicowoningen geteld. De afspraak is dat deze huizen voor eind 2015 brandveilig worden gemaakt.

Naar aanleiding van de brief van vorige maand hebben zich al 58 particuliere huiseigenaren bij de gemeente gemeld die zeiden dat hun woning inmiddels is aangepast. Na inspectie door de gemeente bleek dat te kloppen. Die adressen kunnen dus worden geschrapt van de lijst met risicowoningen. “Een goede eerste stap die hopelijk andere huiseigenaren stimuleert ook hun woning te laten aanpassen”, zo benadrukte burgemeester Theo Weterings vorige week. Er blijven nog ruim 1350 huizen over die nog moeten worden aangepakt voordat het 2016 is.

De burgemeester benadrukte dat huiseigenaren zelf verantwoordelijk zijn voor de brandveiligheid in hun woning. Een deskundige van de brandweer kan eventueel de situatie bekijken en een oordeel geven over de voorzieningen, maar een eigenaar moet altijd zelf actie nemen om de boel op orde te brengen.

Het is moeilijk te voorspellen of een bewoner veel geld kwijt is aan de vereiste werkzaamheden in de woning. In sommige gevallen kunnen handige doe-het-zelvers de klus zelf uitvoeren en zijn ze voor een paar honderd euro klaar. Als er een aannemer aan te pas moet komen, kan de rekening al snel oplopen tot een paar duizend euro, zo denkt Weterings.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie