Akkoord over beëindigen baggerdepot Meergrond

19 december 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Het baggerdepot van Meergrond v.o.f., gelegen in het gebied tussen de spoorzone en de Rijnlanderweg, wordt beëindigd. Burgemeester en wethouders hebben hierover overeenstemming bereikt met het bedrijf. De vrijkomende 27 hectare gaan deel uitmaken van Park21, een project dat voorziet in een recreatiegebied van zo'n 1000 hectare tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Eind 2017 is de metamorfose voltooid.

Kern van de aanpak die is overeengekomen is dat Meergrond een hoeveelheid gerijpte grond mag verwerken in een grondlichaam, dit vervolgens afdekt wordt met een leeflaag van onder meer gebiedseigen grond en dat deze ingericht wordt als recreatiegebied. Ter hoogte van het baggerdepot loopt de parklaag geleidelijk omhoog. In het gebied komt een uitzichtheuvel van 18 meter hoog. In de toekomst kan in aansluiting hierop een brug worden geplaatst waarmee de oost-westverbinding van Park21 een feit is.

De gemeente wordt de nieuwe eigenaar van de gronden onder het baggerdepot. Zij verwerft deze door een aparte overeenkomst met de huidige eigenaar, het Hoogheemraadschap van Rijnland, af te sluiten. Het omzetten in recreatiegebied gebeurt met gesloten beurzen.

De Stichting Bewoners Rijnlanderweg en Omstreken, waarin de omwonenden zijn verenigd, uitten vanaf de oprichting van het baggerdepot, eind jaren negentig, hun bezorgdheid over de negatieve invloed op de leefbaarheid en het milieu. De grootste problemen hadden zij met de aanvoerroute via de Rijnlanderweg en het aantal verkeersbewegingen waarmee van en naar het baggerdepot. Sinds eind 2006 wordt gebruik gemaakt van een toegangsweg via de Bennebroekerweg die er al lag in verband met werkzaamheden aan het spoor. Hiervoor werd in eerste instantie een tijdelijke vrijstelling verleend, waarna het gebruik van de toegangsweg werd gedoogd.

Lange tijd is gesproken over verplaatsing van het baggerdepot maar sinds ongeveer een jaar is duidelijk dat voor Meergrond een andere locatie commercieel niet interessant is. Sindsdien zijn de afbouw van het depot en de voorwaarden waaronder het bedrijf het terrein achterlaat, het onderwerp van de gesprekken geweest. Het overleg heeft geleid tot akkoorden waarover alle betrokken partijen tevreden kunnen zijn.

Het raadsvoorstel over de beëindiging van het baggerdepot wordt besproken in de raadsvergadering aan het begin van het nieuwe jaar. Kort daarna, op een nog nader te bepalen moment, volgt de feestelijke ondertekening van de overeenkomst.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie