Hardop dromen over toekomst Fortboerderij Dijkzicht

31 januari 2013 om 00:00 Nieuws

Wat heeft Fortboerderij Dijkzicht van Boer (Paul) Bos in Aalsmeerderbrug gemeen met De Boshoeve van Joost Valk (van Vital Places) in Nieuw-vennep? Minstens de twee elementen energie en dromen, zo bleek vorige week bij een ‘werk’bezoek van leerlingen van het Kaj Munk College. Aanvankelijk zouden ook hier KSH-leerlingen bij aanwezig zijn. Zij moesten in het kader van examentoetsen afzeggen voor de door het Podium voor Architectuur georganiseerde materclass.

Boer Bos blij met ideeën leerlingen Kaj Munk College AALSMEERDERBRUG - Het begon met het project Energielandschappen, vrijdag kreeg het geheel een vervolg op twee locaties: Fortboerderij Dijkzicht bij Aalsmeerderbrug en De Boshoeve in Nieuw-Vennep. Verbindende factoren: energie en dromen.

Energie en dromen dus, maar dan meteen energie in al haar facetten. Zoals persoonlijke energie om de boerderij bij het fort te willen runnen en een gebouw als De Boshoeve te willen bouwen. Energie die je doorgeeft aan bezoekers. Energie in de vorm van eten voor de schapen. Energie noodzakelijk voor warmte. Energie die opgewekt kan worden door wind, zon en water. En energie die je kunt besparen. En dan de dromen. De Boshoeve is eigenlijk een waar geworden droom van Joost Valk en zijn Vital Places. Terwijl Boer Bos met de fortboerderij zijn droom waarmaakt: rust voor zichzelf en rust en energie doorgevend aan anderen.

Met beide thema’s mochten de leerlingen aan de slag middels vragen als: wat voor energie kan er (nog meer) vrijkomen bij de fortboerderij? Zijn er (nog meer) mogelijkheden voor Boer Bos. Is er nog iets voor hem te dromen? Na een bezoek aan de boerderij mochten zij met die vragen aan de slag in de inspirerende omgeving van De Boshoeve. Met als resultaat: veel ideeën voor morgen, voor over vijf jaar en voor de nabije toekomst. Zoals meer en andere dieren, zonnepanelen, windenergie en isolatie.

“Of ik al die ideeën kan verwezenlijk, weet ik niet”, laat Boer Bos weten. “Ik ben er in ieder geval wel blij mee. En misschien nog wel meer met het feit dat de leerlingen door hun manier van werken mij weer aan het denken gezet hebben. Ik heb er veel van geleerd.”

Begeleidster Brenda van Leeuwen (Podium voor Architectuur) heeft vooral enthousiaste, hard meedenkende leerlingen gezien. “Deze middag stond vooral in het teken van: hoe werkt nou zo’n proces van brainstormen? Niet het uiteindelijk ontwerp telt, maar het proces er naar toe.”

Over zo’n drie weken gaat ze met de groep opnieuw naar het fortboerderij met het eindresultaat van al het hardop denken. Dan is het aan Boer Bos om zich over het geheel uit te spreken, keuzes te maken en leerlingen te vinden die, in overleg, met het ontwerp verder aan de slag gaan.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie