Podiumplek voor Rinus van Kalmthout in Spaanse Winter Cupraces

29 januari 2013 om 00:00 Sport

HOOFDDORP - Na het behalen van het kampioenschap in de Minimax-klasse van de Dutch Rotax Max Challenge 2012 heeft karter Rinus van Kalmthout dit jaar het vizier gericht op deelname aan diverse Rotax Max Junior kampioenschappen. Als voorbereiding op deze nieuwe uitdaging kwam de 12-jarige Hoofddorper afgelopen weekend in actie op het Circuito Campillos in Spanje, waar de Spaanse Winter Cupraces plaatsvonden. In het internationale deelnemersveld wist de zoon van de Hoofddorpse Forddealer Marijn van Kalmthout in beide manches knap tweede te worden achter zijn snelle en ervaren nieuwe TKP-teamgenoot Dennis Tijs. In beide manches zette Van Kalmthout bovendien de snelste rondetijd op zijn naam.

Het Circuito Campillos, op circa een uur rijden van Malaga, is een kartcircuit met een goede reputatie, waarop snelle rondetijden mogelijk zijn. Als voorbereiding op komend seizoen, waarin voor Rinus van Kalmthout maar liefst zo'n 20 raceweekenden op de agenda staan, nam het team van Ton Vink deel aan de Spaanse Winter Cupraces. Hieraan nemen karters tot 15 jaar deel uit diverse landen. Net als afgelopen seizoen wordt hij bij zijn team begeleid door o.a. Mats van den Brand en is JVD Tuning opnieuw verantwoordelijk voor het motorische gedeelte. Tijdens de races op Campillos was Van den Brand verhinderd, maar werd Rinus uitstekend begeleid door de zeer ervaren TKP engineer Gerard Traarbach.

Nieuwe ervaring

Met zijn 12 jaar is Rinus van Kalmthout, de jongste Minimax-kampioen sinds jaren, ook nu één van de jongste deelnemers. Vanwege een feestelijke heropening van de volledig vernieuwde showroom van Van Kalmthout Auto Hoofddorp op de vrijdagavond kon de jonge Van Kalmthout pas zaterdagochtend afreizen naar de Spaanse piste. Daar aangekomen kon hij samen met zijn teamgenoot Dennis Tijs zijn testkilometers afleggen. Dat lukte bijzonder goed, want zonder race-ervaring in deze klasse zette hij op de zondagochtend de tweede tijd op de klok achter Dennis Tijs, waarbij hij slechts zeshonderdste van een seconde te kort kwam voor poleposition. Lars Lamborelle, die op het wereldkampioenschap 2012 zesde werd, kwalificeerde zich als derde.

Positie heroverd

Vlak na de start van de eerste race werd Van Kalmthout gepasseerd door Lamborelle, maar de snelle Hoofddorper wist al enkele ronden later zijn mooie uitgangspositie te heroveren. Hij stuurde zijn Tony Kart als tweede over de finish, waarbij gerenommeerde namen als Lars Lamborelle en de Spaanse Junior Max kampioen van 2012 Ricardo Garcia het nakijken hadden. Dennis Tijs zijn leidende positie kwam geen moment in gevaar en zegevierde dan ook verdiend tijdens race 1, terwijl Van Kalmthout de snelste rondetijd reed.

Opnieuw tweede

Het scenario voor de tweede race was vrijwel identiek aan dat van race 1, met als enige verschil dat er meerdere positiewisselingen waren in de voorhoede. Het resultaat was echter gelijk, een tweede positie voor Van Kalmthout achter Tijs en wederom de snelste rondetijd op zijn naam. De laatste podiumplek was er voor Ricardo Garcia.

Volgende races

Over twee weken wordt op het Spaanse Circuito Campillos het Europees Winterkampioenschap gereden. Rinus van Kalmthout zal als voorbereiding op onder andere de Dutch Rotax Max Challenge, ook aan dit event meedoen, in de wetenschap dat er dan nog meer internationale coureurs zullen deelnemen. Het resultaat van afgelopen weekend geeft echter een goed gevoel: ,,Ik vond het heel bijzonder om mijn eerste juniorraces te rijden op dit uitdagende circuit en wanneer je dan tweemaal tweede wordt en bovendien de snelste rondetijden weet neer te zetten dan geeft mij dat in ieder geval extra vertrouwen.'', aldus de Nederlands kampioen Minimax 2012.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie