‘In gesprek gaan over toekomst kleine scholen’

28 februari 2013 om 00:00 Nieuws

Het advies van de Onderwijsraad om kleine basisscholen te sluiten heeft de gemoederen de afgelopen dagen, ondanks de voorjaarsvakantie, behoorlijk bezig gehouden. Zeker na het plaatsen van een foto van een school die op de grens van dat magische getal van 100 zit, in dit geval de Freinetschool in Hoofddorp. Er volgde zelfs een boze reactie van een betrokken ouder. Peter Schreuder heeft daar het volste begrip voor.

HAARLEMMERMEER - ‘Het advies van de Onderwijsraad om basisscholen met minder dan 100 leerlingen te sluiten is begrijpelijk. Maar je moet niet alleen naar de cijfers kijken.’ Dat zegt Peter Schreuder, bovenschools manager bij SOPOH, Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer.

“Dat juist deze school als voorbeeld genoemd is, is niet onbegrijpelijk maar helaas geen goede keus geweest. De Freinetschool is, met de hulp van ouders, de laatste maanden heel hard op weg om te groeien. Maar los daarvan - dat de Onderwijsraad een advies geeft is niet vreemd. De raad geeft elk jaar de nodige adviezen om het onderwijs aan te passen en te verbeteren. Dit is er net zo in.”

Over de inhoud van het advies kan hij kort zijn. Niet slecht en begrijpelijk. “Het is bekend dat kleine scholen duurder zijn, maar om dan me-teen daar een harde conclusie aan te verbinden dat kleine scholen ‘dus’ minder kwaliteit hebben, dat gaat mij te ver. Kwaliteit hangt niet alleen af van cijfers. Dan heb je te maken met inzet van de leerkrachten, de kwaliteit van een bestuur. Inzet van ouders, om maar een paar voorbeelden te noemen.” En vervolgens: “Er zijn ook grote scholen die niet voldoen aan de gewenste kwaliteitseis.”

Maar dat er een discussie komt over schoolgrootte en of daar een grens bij hoort, dat vindt hij niet erg. Dat juicht hij zelf toe, wil hij wel toegeven.

“Het is goed als we als schoolbesturen in gesprek blijven over de besteding van het geld dat we uit Den Haag krijgen. Eén: we krijgen het maar één keer en twee: wij kunnen het ook maar één keer uitgeven. En we weten dat het leerlingenaantal in Haarlemmermeer daalt. Of we nu willen of niet - vroeger of later moet je dus met elkaar in gesprek hoe je dat probleem oppakt. Dan moet je dus ook spreken over samenwerking met andere schoolbesturen. Dit soort gesprekken moet je niet uit de weg gaan.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie