‘Oplossingen denkbaar tegen leegstand verzorgingshuizen’

28 februari 2013 om 00:00 Nieuws

Het aangescherpte beleid op dit terrein is één van de maatregelen van dit kabinet om geld te besparen. Familie, buren en vrienden worden geacht vaker en langer als mantelzorger op te treden. De toelatingseisen voor opname in een zorginstelling worden verscherpt.

Gemeente en organisaties trekken samen op tegen verscherpt beleid Rijk HOOFDDORP - Er zijn oplossingen te bedenken om leegstand van kamers in verzorgingshuizen in de toekomst tegen te gaan. Dat zegt directeur Arjo van Bezooijen van de Protestants-Christelijke Stichting Ouderenzorg Haarlemmermeer (PCSOH) in reactie op berichten dat het binnenkort aanzienlijk moeilijker wordt om in een verzorgings- of verpleeghuis te komen.

“Het algemene beeld voor de toekomst is somber”, zo meent Arjo van Bezooijen, die behalve directeur van de PCSOH ook gemeenteraadslid voor de ChristenUnie-SGP is. “Het betekent toch een teloorgang van verworvenheden en neergang van mogelijkheden.”

Toch is er volgens Van Bezooijen reden genoeg om niet bij de pakken neer te zitten. “Er moet wat gebeuren. Als je de problemen creatief aanpakt, zijn er oplossingen denkbaar. Je moet de hele ouderenzorg integraal bekijken.”

Dat er actie moet worden ondernomen, daarvan is ook wethouder Steffe Bak van Welzijn overtuigd. Daarom zat hij kort geleden aan tafel met Arjo van Bezooijen en de voorlieden van andere zorginstellingen om de sombere toekomst te bespreken. De gemeente nam daartoe het voortouw, omdat de lokale overheid binnenkort de eerstverantwoordelijke is op het terrein van de ouderenzorg.

Behalve de PCSOH zijn ook de stichting Zorgcentra Meerlanden, Osira, stichting Ons Tweede Thuis en corporatie Ymere bij het overleg met de gemeente betrokken. Tijdens het recente gesprek werd de angst geuit dat delen van verzorgingscentra straks misschien leeg komen te staan als het nieuwe beleid stringent wordt doorgevoerd. Arjo van Bezooijen heeft begrip voor die angst, maar volgens hem hoeft leegstand niet aan de orde te zijn als partijen goed samenwerken en met creatieve plannen komen. De gemeente en ouderenzorgorganisaties gaan de komende tijd in elk geval samen op zoek naar mogelijke oplossingen. Wethouder Bak: “We zullen steeds vaker zien dat inwoners die veel zorg nodig hebben een beroep moeten doen op familieleden en vrienden. Soms aangevuld met professionele zorg. Samen zorgen we voor een goed vangnet.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie