Epke Zonderland en ouders Marianne Vaatstra ontvangen prachtig schilderstuk

28 februari 2013 om 00:00 Nieuws

“Wat gaaf, wat vreselijk mooi”, is de eerste reactie van gouden Epke als hij het schilderij ziet.” En Maaike en Bauke zacht met wéér een blik op het gepenseelde portret van hun dochter: “Ze is het precies. Hoe langer we naar het schilderij kijken hoe mooier het wordt.”

Maurice Delmonte: Fryslân boppe! ZWANENBURG - Friezen stug? Penseelkunstenaar Maurice Delmonte deed compleet tegenovergestelde ervaringen op toen hij afgelopen vrijdag een prachtig werk schonk aan Olympisch kampioen Epke Zonderland en aan de ouders van de vermoorde Marianne Vaatstra.

“Ik ben Epke”, stelt de Leeuw van Lemmer zich voor als we hem ontmoeten in het Sportstadcafé in Heerenveen, de horecagelegenheid van het grote sportcentrum dat zich naast het Abe Lenstra Stadion bevindt. Het centrum waar Epke traint. Als Maurice het doek heeft weggetrokken ziet Epke zich zweven door de lucht. Zonder land onder zijn voeten. In olieverf vereeuwigd. “Het is tijdens de tweede vlucht, de Kovacs. De dubbel gehurkte salto over de rekstok”, doceert de 26-jarige Fries die in Groningen medicijnen studeert. Op zijn gezicht de kenmerkende jongensachtige lach. Dezelfde lach als die van astronaut André Kuipers. Maar ze hebben meer gemeen. Beiden kunnen ook vliegen en kunnen ook zweven. Dat hebben ze bewezen.

“De spanning en de intensiteit zijn uitstekend weergegeven”, bedankt Epke de Zwanenburgse kunstenaar met een ferme handdruk. Natuurlijk heeft de man die via de achterdeur naar de Spelen in Londen ging, maar na afloop door de voordeur met goud om zijn nek naar buiten kwam omdat hij op 7 augustus 2012 deed wat nog niemand eerder had geflikt, veel foto’s. Een schilderij had de nuchtere Fries met schouders als van graniet en spieren in zijn armen die voelen als kabeltouwen, nog niet. Hij is er duidelijk blij mee. Hij is er trots op. Zo trots dat het kunstwerk voorlopig eerst een prominente plaats krijgt in het sportcentrum.

Het nog door niemand gepresteerde huzarenstukje van drie vluchtelementen in één oefening dat Epke tijdens de Spelen uit de hoge hoed toverde, lukte hem eerder in 2007 tijdens een training. “Ik had toen niet gedacht dat het ook ooit in een wedstrijd zou lukken”, vertelt hij boven een glas dampende thee. “Pas een half jaar voor de Spelen ging ik erin geloven. Het resultaat ervan is bekend.”

Na de Spelen is het Epke tijdens een training gelukt om liefst vier vluchtelementen in een oefening te knopen. Hij sluit niet uit dat hij dat de wereld zal laten zien tijdens de Spelen in Rio de Janeiro in 2016.

In haar ouderlijk huis in Zwaagwesteinde schenkt Maurice een gepenseeld portret van Marianne Vaatstra aan haar ouders Bauke en Maaike. Geschilderd vanaf een klein fotootje in een krant. Beiden zijn onder de indruk van de precieze weergave. “Fantastisch, knap, het lijkt wel een foto. Hoe langer we er naar kijken, hoe meer het portret gaat leven”, complimenteren zij de Zwanenburger. De overhandiging van het schilderij van nakomertje Marianne die nog als enige thuis woonde en 16 was toen ze op 1 mei 1999 met voorbedachte rade werd vermoord, had niet op een beter moment kunnen plaatsvinden.

“Woensdag 27 februari vindt de pro-formazitting van de rechtbank plaats. De kans is groot dat wij dan voor de eerste keer geconfronteerd worden met de man die de verkrachting en moord op onze lieve dochter heeft bekend. Het zal zwaar worden. Daarom ook zijn wij zo dolblij met dit portret. Het zal ons steun geven”, zeggen Bauke en Maaike die hun ogen maar niet van het kunstwerk kunnen afhouden. “We hadden zes kinderen, maar je kunt er niet één missen”, klinkt het hoofdschuddend.

Het is aan het doorzettingsvermogen van vader Bauke te danken dat er vorig jaar in hun woonplaats een dna-verwantschapsonderzoek werd gehouden. Voor de eerste keer in de hele wereld. Dankzij dit onderzoek kon op 18 november 2012 Jasper S. als verdachte worden gearresteerd; zijn DNA kwam overeen met dat van de dader.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie