'Maak van Fortboerderij (nog meer) een leerplek voor jong en oud'

28 februari 2013 om 00:00 Nieuws

AALSMEERDERBRUG/HOOFDDORP - Leg jongeren, in dit geval Technasiumleerlingen (2e klas) van het Kaj Munk College, de vraag voor wat voor mogelijkheden er nog zijn voor de Fortboerderij in Aalsmeerderbrug, en je krijgt de meest fantastische ideeën. Vorige week werden deze officieel gepresenteerd, met daarbij 'Boer Bos', Joost Valk, Sander Lap en Brenda van Leeuwen (Podium voor Architectuur) als eregasten.

De presentatie, in de vorm van een paneel, is een vervolg op de masterclass die het Podium voor Architectuur in januari organiseerde samen met architect Joost Valk, stedenbouwkundige Sander Lap en Boer Bos. Die masterclass, voor zo'n twintig enthousiaste leerlingen, startte op een zeer koude Fortboerderij Dijkzicht in Aalsmeerderbrug. In de masterclass werd een verdiepingsslag gemaakt op het eerdere onderwijsproject 'Energielandschappen'.

Boer Bos vervulde tijdens de masterclass de functie van opdrachtgever en vroeg om ideeën voor een duurzame inrichting van het landschap rond Fortboerderij Dijkzicht. Het resultaat was een veelvoud aan ideeën ('dromen voor boer Bos') die dezelfde middag werden uitgewerkt in de Boshoeve in Nieuw-Vennep. Leerlingen en professionals, waaronder Joost Valk en Sander Lap, dachten samen na over diverse duurzame oplossingen voor de fortboerderij. Het resultaat aan het eind van de middag: diverse gedachten en ontwerpvoorstellen.

Vervolgens waren het de leerlingen die voorstelden een concreet duurzaam ontwerp te maken voor de buitenruimte van de fortboerderij. Zo kwam er het idee om meer te gaan doen met voedselproductie voor de omgeving. Het leven van de schapen op de fortboerderij werd ook genoemd als aandachtspunt (meer comfort voor de dieren bijvoorbeeld) en de leerlingen stelden voor de fortboerderij nog meer in te richten als leerplek voor kinderen en volwassenen.

Al deze ideeën, inclusief de manier waarop deze tot stand zijn gekomen, zijn terug te vinden op het paneel waarvan de leerlingen van het Kaj Munk College ook een exemplaar hebben gekregen onder de titel 'van droom naar realisatie en van nu naar de toekomst'.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie