Deze week is Spin aan het woord: Bangk

28 maart 2013 om 00:00 Nieuws

HAARLEMMERMEER - Nee lezer, het is geen tik- of drukfout. Spin wordt nu echt bang voor het fenomeen bank: bangk dus. Cyprus is een zoveelste voorbeeld van wat er allemaal gebeurt door, met, in en dankzij banken. Waar is de tijd gebleven dat we spraken van 'zo betrouwbaar als de bank van Engeland'? Spin vertrouwt geen bank meer. De ouders van Spin hebben als puber de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Zij werkten samen met hun generatiegenoten aan de wederopbouw van Nederland.

Een oom van Spin werkte voor de KLM veel in het buitenland. In de vroege jaren zestig vertelde die oom verhalen over Amerika, waar de mensen allemaal in joekels van auto's reden. Auto's die ze kochten op afbetaling. Auto's die alweer werden vervangen door nieuwere en grotere exemplaren voordat ze helemaal waren afbetaald. Dat dat kon! Vader Spin en moeder Spin vonden het allemaal heel mooi, maar aan hun lijf geen polonaise. Zelfs een koophuis was geen optie: ook een hypotheek is een schuld. En schulden, daar wilden de ouders van Spin niet aan. (Trouwens, hoe het met de huizenmarkt in de Verenigde Staten is afgelopen, daar voelen we indirect allemaal nog de gevolgen van.)

Het heeft Spin nooit aan iets ontbroken. Zuinigheid met vlijt, bouwt huizen als kastelen. De kastelen waarin Spin opgroeide en het goede voorbeeld dat vader en moeder Spin gaven waar het de omgang met geld betrof, daar is Spin nog altijd heel dankbaar voor. We hebben het in Nederland nog altijd goed. Maar hoe lang nog? De crisis in de huizenmarkt zou ons wijzer moeten maken. De in vele gevallen verdwenen overwaarde van onze koophuizen hebben we besteed aan luxe. Nu wordt er een appél gedaan op ons gezonde verstand. Hoe ontwikkelt zich de hypotheekmarkt? En nog altijd worden er constructies aangeboden waarmee je zonder geld auto's en andere dure producten kunt 'kopen'. In de hoop dat deze uiteindelijk allemaal afbetaald zullen worden.

Daar wordt Spin nou bangk van. Geld lenen kost geld. En niet zo'n beetje ook. De banken maken er een potje van. Sparen levert niets op met rentepercentages lager dan de inflatie, maar de banken hebben wel ons spaargeld nodig om zelf zaken te kunnen blijven doen. Resultaat: een economie gebaseerd op drijfzand. Wat te denken van de aanbiedingen van autofabrikanten: nu een nieuwe auto kopen, de helft betalen en de andere helft in 2015. Waarop is die constructie gebaseerd? Juist: drijfzand. De vraag is alleen: wie zakt daar uiteindelijk in weg? Spin is bangk dat het niet de bank zal zijn.

Spin

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie