Bakkers voorlopig niet open op zondagochtend

29 maart 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Bakkers mogen voorlopig nog niet op zondagochtend open. Dat is de uitkomst van de stemming donderdagavond in de gemeenteraad over de koopzondagen.

De raad stemde wel voor het voorstel dat winkeliers vanaf 1 april elke zondag hun deuren mogen openen tussen 12 en 18 uur. Verrassend stemde de CDA-fractie unaniem tegen. Fractievoorzitter Arie Noomen zei uit de voorafgaande discussie te hebben begrepen dat een meerderheid nog veel verder wil gaan dan een openstelling op zondagmiddag. "Daarmee wordt onze grens fors overschreden en stemmen wij tegen."

Die opstelling was ook een verrassing voor oud-CDA-raadslid Anneke van der Helm, die juist vanwege de koopzondagen een nieuwe fractie is begonnen onder de naam christen-democratische volkspartij (CDVP). Van der Helm zei blij te zijn dat haar voormalige fractie tot inkeer is gekomen, zo zei ze.

De HAP diende een amendement in dat bakkers toestaat zondagochtend tussen 8 en 11 uur open te gaan voor warme broodjes en croissants. Dit voorstel werd gesteund door uiteraard de HAP, GroenLinks, Forza!, Eén Haarlemmermeer, SRH en Democraten Haarlemmermeer. VVD, D66, PvdA, CDA, CDVP en ChristenUnie-SGP stemden tegen.

De coalitiepartijen PvdA, VVD en D66 kwamen donderdag met een motie om het college van B en W te laten bekijken of de openstelling op zondagochtend niet kan worden uitgebreid met andere zogenoemde verswinkels, zoals bloemisten en slagers. Deze motie kreeg ook steun van GroenLinks en behaalde dus een meerderheid. Het college dient nu voor de zomer met een voorstel te komen over de openstelling van verswinkels op zondagmorgen.

De stemming over de koopzondagen kende een roerig verloop. Coalitiepartijen VVD, PvdA en D66 werden door de oppositie beschuldigd van gedraai, omdat ze de bakkers in de kou zouden laten staan. GroenLinks kwam op de valreep met een amendement om alle winkeliers zelf te laten bepalen wanneer zij op zondag open willen. De PvdA had dat voorstel eerder zelf willen indienen. Het amendement van GroenLinks kreeg geen meerderheid.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie