Gemeenteraad wil stedenband met Hódmedzõvásárhely niet verbreken

29 maart 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Een meerderheid in de gemeenteraad voelt er weinig voor om de stedenband met de Hongaarse gemeente Hódmedzõvásárhely per direct te verbreken. Dat bleek donderdag tijdens een kort maar fel debatje over een ingediende motie van Forza! om onmiddellijk te stoppen met de offici(le stedenband.

Forza!-voorman Paul Meijer motiveerde dit pleidooi met berichten dat Hongarije de laatste tijd erg negatief in het nieuws is. Met name politici van twee politieke partijen gaan zich geregeld te buiten aan extreme uitlatingen over joden en homo's. Eén van hen is de oud-burgemeester van Hódmedzõvásárhely, Janos Lazar. "We willen geen ruimte geven aan antisemitisme en homohaat", aldus Meijer.

De raadsfracties gaven vrijwel unaniem toe dat er sprake is van een zorgelijke situatie in Hongarije. Ze vroegen zich echter af of het een juiste stap is om de stedenband dan maar te verbreken. CDA-raadslid Ed Koster ging het verst in zijn reactie. "Je moet de discussie kunnen blijven voeren. Dat doe je niet door de banden te verbreken. Er is voor ons geen enkele aanleiding om deze rancuneuze en tendentieuze motie te steunen."

Met name die laatste kwalificatie schoot Meijer in het verkeerde keelgat. Hij vond de reactie 'bijzonder stuitend'. Ook andere partijen stoorden zich aan de woorden van Koster. VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers vroeg de CDA'er zijn gewraakte woorden terug te nemen, maar die was dat niet van plan. Hij noemde de motie van Forza! 'een stok om de hond mee te slaan', waarmee aangaf dat die partij altijd al tegen stedenbanden is geweest en nu iets gevonden heeft om het te bekritiseren.

De meeste fracties steunden een voorstel van GroenLinks-raadslid Herman Tuning om een volgende keer wat langer stil te staan bij de stedenbanden. Het onderwerp kan dan wat uitgebreider worden besproken dan alleen de politieke situatie in Hongarije. Gezien die beslissing zat er voor Forza! niets anders op dan haar motie over Hódmedzõvásárhely aan te houden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie