Wecycle en Meerlanden 'zoeken' onverkochte elektrische apparaten

19 april 2013 om 00:00 Ondernemend

HAARLEMMERMEER - Wie na de vrijmarkt op Koninginnedag achterblijft met onverkochte elektrische apparaten, moet deze niet weggooien maar inleveren. Wecycle organiseert, in samenwerking met De Meerlanden, een speciale Koninginnedagactie.

De eerste 100 bewoners, die na Koning(inne)dag - vanaf woensdag 1 mei - een elektrisch apparaat of spaarlamp inleveren bij de milieustraat in de gemeente worden hiervoor beloond. Deze snelle inleveraars ontvangen een unieke en gratis Wecycle-tas 'bag to the future'. Deze tas is van 100 procent gerecycled materiaal gemaakt. De eerste 500 inleveraars maken hiernaast kans op een leuk uitje voor het hele gezin.

Per jaar verdwijnt per persoon ruim 2 kilo bruikbaar materiaal in de vuilnisbak, terwijl 75 tot 90 procent kan worden gerecycled. Dit geldt niet alleen voor elektrische apparaten maar ook voor elektrisch tuingereedschap en spaarlampen. Deze kunnen gratis worden ingeleverd op de milieustraat in de gemeente.

Wecycle haalt de ingezamelde elektrische apparaten op van de milieustraat en voert deze door naar overslag- en sorteercentra. Daar worden de producten gesorteerd en daarna vervoerd naar gespecialiseerde recyclingbedrijven in Nederland, België en Duitsland.

Het kunststof, glas, ijzer, aluminium, hout en koper uit het ingezamelde elektrische materiaal wordt na recycling weer toegepast als grondstof. Veel apparaten worden gerecycled door ze eerst geheel of deels uit elkaar te halen. Dit is nodig om alle materialen die geschikt zijn voor hergebruik zo 'schoon' mogelijk te kunnen scheiden en om ervoor te zorgen dat mogelijke schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie