Afbeelding
Robert Joore

Echtpaar De Smeth viert 60 jarig huwelijk

27 april 2018 om 08:57 lokaal

HOOFDDORP Burgemeester Onno Hoes heeft dinsdag een bezoek gebracht aan het echtpaar De Smeth om hen te feliciteren met hun 60-jarig huwelijksjubileum.
Gijsbert en Helena hebben elkaar leren kennen op een vakantie in de bergen. Daarna zijn ze vrij snel getrouwd en naar de Concourslaan in Hoofddorp verhuisd. Na ongeveer twaalf jaar zijn zij verhuisd naar de Legmeerstraat, waar ze nu nog steeds zelfstandig wonen.

Gijsbert en Helena hebben elkaar leren kennen op een vakantie in de bergen. Daarna zijn ze vrij snel getrouwd en naar de Concourslaan in Hoofddorp verhuisd. Na ongeveer twaalf jaar zijn zij verhuisd naar de Legmeerstraat, waar ze nu nog steeds zelfstandig wonen.

Gijsbert is geboren en getogen in Haarlemmermeer en heeft zijn hele leven in Hoofddorp gewoond. Het ouderlijk huis staat er niet meer, dat stond bijna op de plek waar nu het beeld van Dik Trom staat. In de oorlog werd er in het ouderlijk huis een verzetskrant gedrukt. De oudere zussen bezorgden de kranten door de polder. Er zaten ook onderduikers bij het gezin in huis. Door de oorlog heeft Gijsbert de middelbare school niet afgemaakt.

Helena komt uit Walcheren, Middelburg. Haar wieg stond in de limonadefabriek van haar vader. Zij is een kind van zon, zand en vooral de zee. Ze komt uit een gezin van drie meisjes. In de oorlog heeft ze het water hun huis binnen zien komen, alles ging kapot. In de fabriek was het in de kelder veilig en konden ze enigszins droog zitten. Ook daar zaten onderduikers.

Gijsbert heeft samen met zijn vader (en in het begin ook met zijn broer), met een vrachtwagen door de polder gereden. Dit was zwaar lichamelijk werk. Zakken meel, vaten bier en heel veel stenen werden allemaal met de hand geladen en gelost. Als jongste zoon heeft hij het bedrijf overgenomen. Gijsbert heeft nog jarenlang stenen gereden voor de steenfabriek in Halfweg. Later heeft hij gewerkt bij de firma Van Kalmthout en Van Niel.

Helena werkte vroeger als typiste en assistente voor haar oom, de gouverneur van Suriname. Teruggekomen uit Suriname heeft zij gewerkt als ergotherapeut voor het Rode kruis in Hilversum.

Het echtpaar heeft 4 kinderen gekregen. Twee dochters en twee zoons. Hun tweede zoon is helaas vlak na de geboorte overleden. Ook de tweede dochter is enkele jaren geleden helaas overleden. Inmiddels heeft het echtpaar ook vijf kleinkinderen.

Gijsbert en Helena gingen graag op reis. Met de caravan zijn ze heel Europa doorgereden. De kinderen moesten verplicht plassen bij een tankstop en verder mochten ze tijdens het rijden nergens over zeuren, maar ze kwamen overal. Toen het IJzeren Gordijn viel en De Muur weg was, is het echtpaar direct met vrienden en hun twee caravans naar Polen en de andere landen achter het Gordijn afgereisd.

Ook deden zij allerlei vrijwilligerswerk; voorzitter van de zwemvereniging, leidster van de padvindsters, ouderling van de Kerk, lid van de zendingscommissie. Op latere leeftijd gingen ze nog op tennis.

Vandaag de dag biljart Gijsbert bij de ouderenclub en kan Helena haar creativiteit nog steeds kwijt in schilderen, boetseren en haar tuin.

De gezondheid is inmiddels bij beiden niet optimaal meer, toch wilden ze op de uitnodiging van hun feestje voor hun huwelijk naast de dieptepunten eerst en vooral de hoogtepunten vermelden.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie