Overschot Veiligheidsregio

13 juni 2013 om 00:00 Nieuws

Overigens verwacht de burgemeester niet dat er dit en volgende jaren veel geld uit de begroting niet wordt gebruikt. Dat dit in 2012 wel is gebeurd, komt volgens Weterings doordat geld voor noodzakelijke opleidingen is blijven liggen en investeringen zijn uitgesteld. Maar dat geld blijft nodig, zo benadrukte hij, want het is bijvoorbeeld van groot belang dat brandweerpersoneel de vereiste opleidingen volgt om up-to-date te blijven.

HOOFDDORP - De Veiligheidsregio Kennemerland heeft vorig jaar een bedrag van 1,7 miljoen euro overgehouden. Dat bleek vorige week in de gemeenteraad tijdens een debat over de jaarrekening. Burgemeester Theo Weterings zegde toe dat eventuele toekomstige overschotten bij de veiligheidsregio in het vervolg terug kunnen naar de regiogemeenten.

De grote plus op de jaarrekening van de Veiligheidsregio is overigens verrassend, want nog niet zo heel lang geleden waren er juist aanzienlijke tekorten. De deelnemende gemeenten moesten fors in de buidel tasten om die tekorten aan te vullen. De gemeenteraad in Haarlemmermeer ging destijds schoorvoetend akkoord onder het motto eens maar nooit meer. De organisatie heeft de financiële zaken nu veel beter op orde, zo blijkt in elk geval uit de jaarstukken.

Discussie ontstond er nog in de raad over de vraag of ook Haarlemmermeer haar rampenbestrijding niet voldoende op orde heeft. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft gezegd dat de rampenbestrijding in de meeste gemeenten niet optimaal is. Hij gaat er daarbij van uit dat een gemeente op alle onderdelen 100 procent moet scoren.

Burgemeester Weterings maakte er geen geheim van dat hij het niet eens is met zijn partijgenoot in Den Haag. Een score van 100 procent is helemaal niet nodig om van een goede rampenbestrijding te kunnen spreken, aldus de burgemeester. Haarlemmermeer staat op de ranglijst van de Veiligheidsregio op de zevende plek als het om een rampenbestrijding gaat en wat Weterings betreft is dat een prima resultaat.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie