Bewoners Zwanenburgerdijk vrezen komst Air Products

13 juni 2013 om 00:00 Nieuws

De Zwanenburgerdijk tussen Nieuwebrug en Zwanenburg. Een buurtje van 6 woningen. De Ringvaart voor de deur en zowel voor als achter uitzicht op veel groen. Kinderen spelen in de zandbak en spuiten elkaar nat met een waterpistool. Een stukje paradijs zou je zeggen. Maar schijn bedriegt. De achterzijde van de huizen grenst aan het luidruchtige bedrijventerrein De Liede waarvoor naar verwachting binnenkort het licht op groen gaat voor een fikse uitbreiding en aan de overzijde - op het terrein waar ooit slibverwerker Rutte zat - is bedrijventerrein Polanenpark gekomen. Zonder de overburen te informeren verhoogde de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude de milieucategorie van 4 naar 5,2. Het maakt de vestiging mogelijk van bedrijven die (meer) overlast veroorzaken. Volgens Arianne Smit zit er een lelijk luchtje aan. “De verhoging betekent meer vestigingsmogelijkheden voor minder milieuvriendelijke bedrijven en dus een grotere kans voor de gemeente, die mede-eigenaar is van het Polanenpark, om grond te verkopen. Juist in de periode dat Air Products te kennen geeft zich er te willen vestigen legt de gemeente in november 2011 een ontwerpbestemmingsplan ter inzage met daarin de verhoging naar 5,2. De categorie die Air Products nodig heeft.”

Vestiging mag ‘omdat er minder dan tien mensen kunnen doodgaan’ VIJFHUIZEN - “Ze zeggen dat hier té weinig mensen wonen om te kunnen spreken van een relevant groepsrisico. Maar als aan de overkant giftige gassen ontsnappen dan telt toch elk mensenleven?” Arianne Smit en haar buren zijn wanhopig nu Air Products zich wil vestigen op bedrijventerrein Polanenpark, pal tegenover hun woningen.

Het steekt de families Smit, Miete, Ter Wolde, Van Opzeeland en Van Riemsdijk dat Haarlemmerliede niet het fatsoen heeft gehad hen te informeren. “Omdat we nergens vanaf wisten hebben we geen bezwaar kunnen maken. Inmiddels heeft verantwoordelijk wethouder Markus zijn spijt betuigd dat we niet zijn geïnformeerd maar daar schieten we niks mee op. We lopen nu achter de feiten aan. De wijziging van het bestemmingsplan is definitief geworden. Air Products kan komen en dat heeft de gemeente ons gemeld. Nu weten ze ons wél te vinden.” Ook in hun eigen Haarlemmermeer zijn ze teleurgesteld. “De gemeente was op de hoogte. Waarom ons geen briefje gestuurd dat Haarlemmerliede het bestemmingsplan wil wijzigen. Als de overheid zich al niet over ons bekommert, wie doet het dan wel?”

Air Products wil een vulstation en distributiecentrum voor industriële gassen bouwen. Er vindt opslag plaats van cilinders met onder andere chloor en propaan. Dag en nacht, inclusief het weekend, wordt er gewerkt. Meer nog dat hun uitzicht verpest wordt door witte opslagtanks van 15 meter hoog, zijn de bewoners van de dijk doodsbang voor calamiteiten. “Zo’n tank kan ontploffen en een ongeluk met een tankwagen kan leiden tot giftige dampen. In het rapport van Brandweer Kennemerland staat dat dan binnen 260 meter doden kunnen vallen. Onze huizen staan op slechts 65 meter afstand. Bij categorie 5,2 adviseert de brandweer een minimale afstand tot woningen van 700 meter. Er zouden hier maar 9,6 mensen wonen. Geen groepsrisico dus. Waarmee doodleuk gezegd wordt dat het niet erg is als er wat zou gebeuren omdat er minder dan tien mensen kunnen doodgaan. Een klap in ons gezicht. Bovendien is het een belachelijke aanname want in werkelijkheid wonen en werken hier 28 mensen.”

Met De Liede achter en Polanenpark voor zijn hun woningen onverkoopbaar geworden omdat niemand er wil wonen weet Smit zeker. “Laten ze ook ons maar uitkopen. Wij kunnen in dit verziekte gebied niet blijven. Als wij weg zijn kan het hier één groot industriegebied worden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie