Dorpsraad Badhoevedorp wil overleg met gemeente staken

13 juni 2013 om 00:00 Nieuws

Dorpsraadslid Philip Helmer verwoordde de boosheid van de Badhoevedorp vorige week tijdens een eerste hoorzitting over het bestemmingsplan in de gemeenteraad. “We zijn voor de gek gehouden”, aldus Helmer. “De gemeente is eerdere afspraken die met ons zijn gemaakt niet nagekomen. We zijn gewoon boos.”

Badhoevedorpers woedend over ‘bot’ afwijzen van alle zienswijzen BADHOEVEDORP - De Dorpsraad Badhoevedorp staat op het punt om het overleg met de gemeente te stoppen over de toekomst van het dorp. Dat staat in een open brief aan de gemeenteraad. De Badhoevedorpers zijn woedend dat alle zienswijzen die zijn ingediend op het voorlopige bestemmingsplan ‘bot’ van de hand zijn gewezen.

In de open brief aan de raad schrijft de dorpsraad helder wat de gevolgen zijn. “Het terzijde schuiven van onze zienswijzen is een schoffering van alle betrokken Badhoevedorpers en een minachting van de gemaakte afspraken zoals vastgelegd in het Masterplan. Onder deze omstandigheden ziet de dorpsraad Badhoevedorp geen reden betrokken te blijven bij de participatie.”

Volgens de dorpsraad is het laatste woord nu aan de gemeenteraad. Die praat er volgende week inhoudelijk over nadat er eerder die dag een tweede hoorzitting is gehouden. Die is nodig, omdat de tijd vorige week op was om iedereen aan het woord te laten.

Wethouder Michel Bezuijen van Ruimtelijke Ordening wil nog niet reageren op de forse kritiek. Hij gaat in op alle ingebrachte zienswijzen als het bestemmingsplan volgende week in de raad wordt besproken. De wethouder wil daar nu niet op vooruitlopen, aldus zijn woordvoerder.

Fracties uit de gemeenteraad willen al wat zeggen over de Badhoevedorpse verontwaardiging. HAP-fractievoorzitter Marjolein Steffens-van de Water zegt dat het van groot belang is dat de gemeenteraad toch een zo goed mogelijke vertaling van het masterplan uit 2008 moet realiseren. Schriftelijke toezeggingen die aan Badhoevedorp zijn gedaan moeten in elk geval worden nagekomen, vindt de HAP. En als zaken simpelweg niet kunnen worden uitgevoerd dan moet dat helder worden uitgelegd aan dorpsraad én inwoners van Badhoevedorp, aldus Steffens.

PvdA-raadslid Chris Vonk noemt het logisch dat de dorpsraad tot het uiterste gaat om de belangen van het dorp onder de aandacht te brengen. Hij vindt het echter niet verstandig als de Badhoevedorpers het overleg met de gemeente willen stopzetten. “Het brengt een oplossing voor de problemen niet dichterbij.” Overigens is de PvdA van mening dat het groene karakter van Badhoevedorp in stand blijft, ondanks dat de groennorm misschien niet wordt gehaald.

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Els Berk is het nooit goed als een dorpsraad de samenwerking met de gemeente opzegt. “We begrijpen de teleurstelling van de inwoners, gezien de afwijking van de huidige voorstellen ten opzichte van het oorspronkelijke plan.” Berk zegt dat GroenLinks veel waarde hecht aan participatie.

Forza!-zegsman Kees van der Linden (oud-wethouder VVD en ex-raadslid) zegt de boosheid in Badhoevedorp te begrijpen. “Ze worden genaaid, want na de omlegging van de A9 krijgen ze een kaal dorp terug. Het is zuur. Badhoevedorp was altijd een VVD-dorp, maar wordt nu door diezelfde VVD in de steek gelaten.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie