Bibliotheek nieuwe stijl wil verleiden en verrassen

14 juni 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Weg met het stoffige imago en het bordje stilte. Geen kasten meer vol met ruggen, maar focuspunten en themapresentaties. Nadat de centrale vestiging van de bibliotheek in het cultuurgebouw al 'om' was, is nu ook Bibliotheek Floriande volgens de nieuwste inzichten ingericht. De feestelijke heropening is op woensdag 26 juni.

Zelfs de minst trouwe bezoek van Bibliotheek Floriande kan er niet om heen. De bibliotheek is anders en dat is al zichtbaar aan de buitenkant van het 'schip' dat richting Molenaarslaan 'vaart'. Grote oranje logo's laten zien dat hier een bibliotheek is gevestigd. Kom vooral naar binnen, lijken ze te zeggen en dat is ook precies wat de bibliotheek wil. Mensen uitnodigen om binnen te komen struinen tussen de uitgebreide collectie, een boek of tijdschrift te lezen in een heerlijke stoel, te 'kinecten' (computerspel op de Xbox) )of om iets op te zoeken met behulp van een van de vele computers. Van het bordje 'stilte' is definitief afscheid genomen (al blijven er uiteraard wel een paar gedragsregels).

Het is niet de enige zichtbare verandering. De grote balie is nu een informatiepunt, medewerkers lopen door de bibliotheek in bedrijfskleding en helpen bij het zoeken, op meerdere wanden is een kleurtje aangebracht, voor de kinderen is er een leestribune, er zijn zitjes ingericht en er zijn themawerelden. En de boeken worden anders gepresenteerd. Niet langer rijen vol ruggen, maar zichtbare voorkanten (nog wel op alfabet!) die uitnodigen om te bladeren. Te struinen, noemt Heleen Aalpol het (afdeling marketing, projectleider voor de herinrichting). Achter de nieuwe uitstraling van de bibliotheek gaat volgens haar een duidelijke filosofie schuil, 'omdat de wereld nu eenmaal verandert'. Dat vraag om een ander soort 'bieb'. Zichtbaar aanwezig zijn bijvoorbeeld. Een bibliotheek die voor jong en oud is. Laat zien wat er is. De bibliotheek als een winkel. De centrale vestiging heeft dit concept al, en het slaat duidelijk aan. Er worden veel meer boeken geleend.

"Voor ons is het ook veel leuker geworden", laat Sandy de Rooij, eerste medewerker weten. "We kunnen nu veel meer betekenen voor onze bezoekers. Het werk is gevarieerder. En wat het nog leuker maakt, zijn de reacties."

Wanneer de vestigingen in Nieuw-Vennep, Badhoevedorp en Zwanenburg 'om' gaan is nog niet bekend. "Zo snel mogelijk", aldus Heleen.

Bij de herinrichting en heropening hoort een feestprogramma. Voor meer informatie daarover, zie www.debibliotheekhaarlemmermeer.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie