Air War Memorial Day nieuw initiatief CRASH en ARG

17 juni 2013 om 00:00 Nieuws

AALSMEERDERBRUG - In het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 wordt op zaterdag 22 juni de 'Air War Memorial Day' gehouden. Recentelijk heeft de Stichting CRASH '40-'45 met de Stichting Aircraft Recovery Group (ARG) een samenwerkingsovereenkomst getekend. Een van de onderdelen van deze samenwerkingsovereenkomst is het levend houden van de herinnering aan de luchtoorlog 1940-1945 met het jaarlijks organiseren van een Air War Memorial Day.

Dit jaar gaat dit initiatief van start met een lezing over de luchtoorlog 1940-1945 door Hans Nauta. Veel monumenten in Nederland zijn opgericht ter nagedachtenis aan de luchtoorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veelal worden dan de vliegers herdacht die daarbij zijn omgekomen. Het verschil tussen leven en dood of een succesvolle missie of een mislukte missie was vaak kwestie van seconden, centimeters of stomweg geluk of pech. Tijdens de lezing komt een aantal incidenten aan de orde dat zich boven en bij Noord-Holland heeft afgespeeld waarin geluk of pech een belangrijke rol hebben gespeeld. Ook wordt een aantal gedenkwaardige luchtaanvallen boven Noord-Holland besproken waarvoor bemanningsleden gedecoreerd werden.

De lezing wordt het aanstaande weekend in beide musea gegeven door Hans Nauta: op zaterdag 22 juni om 14 uur bij CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug. Op zondag 23 juni wordt de lezing om 14 uur gehouden in Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis, Genieweg 1, Heemkerk (op de grens van Heemskerk en Zaanstad.

Daarnaast zullen er op deze dag enkele originele oorlogsdocumentaires worden vertoond.

De Stichtingen CRASH Research in Aviation Society Holland 1940-1945 en de Aircraft Recovery Group 1940-1945 doen beide al ruim 25 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 in het Fort bij Aalsmeer en in het Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie