Gemaal De Lynden geen dode steen

27 juni 2013 om 00:00 Nieuws

Dat er iets moet gaan gebeuren met het gemaal dat dateert uit 1849, dat is al een aantal jaren duidelijk. Het gebouw aan de noordzijde van de Hoofdvaart staat al een aantal jaren leeg, terwijl de belangrijkste functie (het teveel aan water wegpompen) in 2005 is overgenomen door een nieuw gemaal. De vraag was alleen: wat? Die vraag blijkt nu voor het grootste deel beantwoord: het gemaal, en dan met name de ketelruimte aan de ringvaartzijde, krijgt een horecabestemming en volgens de plannen die dinsdag 25 juni werden gepresenteerd, in de vorm van een restaurant. Wie de restauranthouder wordt, dat werd niet bekend gemaakt. Maar volgens Hans Pluckel, woordvoerder hoogheemraadschap van Rijnland, wordt het iemand met ervaring met het exploiteren van een restaurant in een historisch gebouw. Waarop de buurtbewoners lieten weten zich nu al op de komst van een goede eetgelegenheid te verheugen. Een nieuwe bestemming voor het voorste deel waar nu nog de Bronsmotor staat, is er nog niet.

Grootste deel rijksmonument krijgt horecabestemming LIJNDEN - Water blijft een niet onbelangrijke rol spelen bij gemaal De Lynden. Niet zozeer in de vorm van regenwater dat uit de Hoofdvaart naar de Ringvaart gepompt moet worden, maar in de vorm van een drankje bij een diner of lunch. Het grootste deel van het rijksmonument wordt restaurant.

Wethouder Bezuijen was, namens de gemeente, in ieder geval blij dat voor het grootste deel van het in neogotische stijl opgetrokken gemaal een nieuwe bestemming is gevonden. "Geschiedenis, ook al is die voor Haarlemmermeer nog jong, moet je koesteren. Dat dit deel van ons erfgoed behouden wordt, is daarom toe te juichen, want het bepaalt onze identiteit. Door de nieuwe functie is het gebouw geen dode steen." De gemeente stelde begin dit jaar bijna 30.000 euro subsidie beschikbaar als bijdrage voor de restauratie. De totale renovatie, inclusief de schoorsteen, wordt overigens geschat op zo'n 1,5 miljoen euro.

De nieuwe bestemming is tot stand gekomen middels de inzet van BOEi. De non-profit organisatie werd vier jaar geleden benaderd. De Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed, is gespecialiseerd in herbestemmen van industrieel, religieus en agrarisch erfgoed.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie