KSH-leerlingen bouwen met bamboe

28 juni 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Kunstwerken bouwen van het duurzame materiaal bamboe. Leerlingen van de KSH-Theaterklas weten nu hoe dat kan, met dank aan kunstenares Sylvia Dekker.

Een stapel bamboestokken en een berg postbode-elastieken; dat zijn de materialen waarmee de leerlingen van Theaterklas 1 van de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp 's morgens aan de gaan om duurzame kunstwerken te bouwen. Eerst krijgen ze uitleg van Sylvia Dekker, die samen met echtgenoot en bamboekunstenaar Antoon Versteegde de hele wereld over trekt met bamboekunstprojecten.

"In Aziatische landen wordt bamboe gebruikt voor bruggen en steigers, zo sterk is het", aldus Sylvia aan de leerlingen die muisstil luisteren. Als ze even later aan de slag mogen met kleine bamboestokjes en elastiekjes, blijkt het nog niet zo eenvoudig.

"Huh, hoe doe je dat?" Eén jongen heeft de slag al snel te pakken. Niet verwonderlijk , want zegt zegt hij zelf: "k doe dit altijd met pennen en de haarelastieken van mijn zusje." In groepjes werken de leerlingen enthousiast aan maquettes van zelfbedachte constructies. Maar even later wordt het pas echt leuk: buiten op het gras mogen ze de maquettes in het groot nabouwen.

"Dit is heel goed voor het ruimtelijk inzicht van de kinderen", aldus Dekker. "Vaak zijn ze toch tweedimensionaal bezig." Aan het eind van de ochtend mogen de leerlingen stemmen: welk kunstwerk moet bewaard worden? Vrijwel unaniem beslist de klas: de grote piramide is het mooist en zal op het schoolplein opnieuw worden opgebouwd, als duurzame herinnering aan een leerzame ochtend.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie