VVD wil proef met groot gebied welstandsvrij bouwen

28 juni 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De VVD wil dat er een proef wordt gehouden waarbij een groot gebied wordt aangewezen waar nieuwbouw niet aan allerlei welstandsregels hoeft te voldoen. Dat zei VVD-raadslid Pieter-Jan de Baat donderdag in de gemeenteraad tijdens een debat over de nieuwe welstandsnota.

In het nieuwe beleid zijn al veel meer delen van de gemeente welstandsvrij dan bij de huidige regels. VVD'er De Baat noemde dat een stap in de goede richting, maar wat de liberalen betreft wordt de gehele polder welstandsvrij. Hij pleitte in dat verband ook voor afschaffing van de welstandscommissie.

Het college van burgemeester en wethouders en een meerderheid van de gemeenteraad willen echter niet zover gaan. Wethouder Jeroen Nobel zei donderdag tijdens het debat dat een gemeente altijd de mogelijkheid moet houden om te kunnen bijsturen. Als voorbeeld noemde hij de wijk Stellinghof in Vijfhuizen, waar karakteristieke nieuwbouw is gerealiseerd.

Als je daar zonder welstand een sterk afwijkend pand neerzet, zullen de bewoners niet blij zijn dat je de welstandstoets hebt afgeschaft, zo betoogde Nobel. Volgens hem wordt ook de nieuwe Tudor-wijk in Hoofddorp niet welstandsvrij. Daar komen zulke specifieke woningen dat de gemeente er wel voor moet waken dat de stijl van de bouw in stand blijft.

De Baat meende niettemin dat de gemeente langzamerhand naar een welstandsvrij regime toe moet. In aanloop daar naar toe pleitte hij dus voor een proef in een aanzienlijk gebied. ,,Dat hoeft van ons niet meteen Nieuw-Vennep te zijn, maar wel een flinke oppervlakte.'' Bij wijze van voorbeeld kwam de VVD'er met het dorp Vijfhuizen.

Het CDA-raadslid Ed Koster zei daar als inwoner van Vijfhuizen wel mee te kunnen instemmen, maar dat hij het voorstel van de VVD toch eerst in zijn fractie moest bespreken. De fracties van Forza!, Democraten Haarlemmermeer en Eén Haarlemmermeer stemmen wel op voorhand in met het plan van de VVD.

Overigens is er sinds 2010 een proef met welstandsvrij bouwen gehouden op Eiland 5 in de wijk Floriande. Die vrijheid-blijheid strategie heeft daar niet tot uitwassen geleid, zo heeft de gemeente vastgesteld. Daarom is gekozen voor een uitbreiding van de welstandsvrije gebieden. Vrijwel de gehele raad is het daar mee eens.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie