‘Ik ben na tien jaar vergroeid met Haarlemmermeer’

29 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

Maar dat vertrek is nu echt aanstaande. Na bijna 10 jaar wethouder te zijn geweest in Haarlemmermeer begint hij volgende week aan zijn nieuwe baan als voorzitter van Transport en Logistiek Nederland. De VVD’er heeft er zin in, maar denkt met een beetje weemoed terug aan zijn tijd als wethouder.

Arthur van Dijk neemt met pijn in het hart afscheid als wethouder HOOFDDORP - Arthur van Dijk is voor zijn gevoel al 3 maanden bezig met afscheid nemen. “Overal waar je komt, krijg je dezelfde vraag. Hoe het nou is om weg te gaan.”

We praten op een druk terras in het centrum van Hoofddorp. Even weg uit zijn bekende werkkamer in het raadhuis. De Badhoevedorper zit zoals altijd op zijn praatstoel.

“Hoewel ik er niet geboren ben, ben ik vergroeid met deze gemeente. Ik blijf er ook wonen en ben niet van plan er weg te gaan.”, vertelt Arthur van Dijk vol vuur. Bovendien heeft hij in de polder een nieuwe maatschappelijke functie aanvaard, waarover zeer binnenkort meer bekend wordt.

Arthur werd in 2003 samen met partijgenoot en goede vriend Michel Bezuijen wethouder in een politiek roerige tijd. Het VVD-duo moest voor een beetje rust en stabiliteit zorgen. Van Dijk stelt tevreden vast dat dit aardig is gelukt.

Er is altijd een bijzondere band geweest met Michel Bezuijen, die binnenkort burgemeester wordt van Rijswijk. “We waren een eeneiege tweeling. Dat kwam ook doordat we nooit elkaars concurrenten zijn geweest."

Waar Bezuijens voorkeur uitgaat naar het burgemeesterschap, ligt de ambitie van Van Dijk daar zeker niet. “Ik ben nogal een doener. Een burgemeester zit toch veel op zijn handen en moet zorgen dat anderen het werk uitvoeren. Ik heb grote waardering voor de manier waarop Theo Weterings dat hier doet.”

Bij het opruimen van zijn werkkamer gingen 10 jaar dossiers door zijn handen. Nota’s over de A4Zonewest, Citymarketing en het Cultuurgebouw verdwenen in de papierbak. “Ik werk nu uitsluitend digitaal."

Van Dijk zegt trots te zijn op wat er de afgelopen 10 jaar is bereikt. Hij heeft dan meerdere dossiers voor ogen. “Ondernemersorganisaties hebben zich verenigd in het Haarlemmermeers Ondernemersplatform (HOP). Dat is niet alleen mijn verdienste geweest, maar ook de voorzitters van de deelnemende clubs. Ook heeft Haarlemmermeer een vooraanstaande positie gekregen in de Metropoolregio.”

Daarnaast is de vertrekkende wethouder van Economie, Cultuur en Schiphol erg ingenomen met het prachtig nieuwe cultuurgebouw en het nieuwe cultuurbeleid. Ook de jongste plannen voor de agrarische sector beschouwt Van Dijk als een succes.

De VVD’er zegt als wethouder nergens spijt van te hebben. Dat betekent niet dat alles op rolletjes verliep. “In het eerste voorstel over citymarketing was ik kennelijk te enthousiast. De raad floot me terug. Verder heb ik met PvdA-raadslid Anne de Rooij fikse discussies gehad over de A4-ZoneWest. Maar dat is uiteindelijk ook allemaal goed gekomen."

Van Dijk wil weinig kwijt over het veelbesproken dossier-Beusenberg, omdat er nog rechtszaken over lopen. “Maar ook daarover kan ik zeggen dat ik nergens spijt van heb.”

De VVD’er heeft inmiddels meerdere gesprekken gehad met zijn opvolger, het raadslid Adam Elzakalai. “Hij is nog jonger dan toen ik begon als wethouder. Ik heb hem gezegd dat hij vooral zichzelf moet zijn.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie