Strafdossier deels openbaar

29 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Het strafdossier over de fraude en corruptie bij gemeentelijk onderhoudsbedrijf De Waterwolf is deze week door het college van B en W voor een groot deel openbaar gemaakt. Het college gaat volgende week donderdag in debat met de gemeenteraad over het bestuurlijk handelen in deze affaire en wil daarom zoveel mogelijk stukken vrijgeven. Wethouder Jeroen Nobel zei dinsdag het debat met de raad met vertrouwen tegemoet te zien. "We hebben naar eer en weten gehandeld."

In december 2009 kreeg burgemeester Theo Weterings een melding van kandidaat-raadslid Rinus Beusenberg dat er van alles mis zou zijn bij De Waterwolf. Kort daarna werd die verdenking concreet en lichtte de burgemeester de gemeenteraad in. Later werd opdracht gegeven voor een extern onderzoek. Naar aanleiding van voorlopige resultaten uit dat onderzoek deed het college in het voorjaar van 2010 aangifte van verduistering en corruptie. Door de affaire werden directeur Klaas W. van De Waterwolf en topambtenaar Rob D. oneervol ontslagen.

De rijksrecherche heeft de zaak inmiddels uitvoerig onderzocht. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 6 serieuze verdachten in beeld. Het dossier ligt inmiddels bij de onderzoeksrechter in Haarlem, die vermoedelijk nog komende herfst en winter bezig is met verhoren. De zaak wordt waarschijnlijk pas volgend voorjaar inhoudelijk behandeld.

Het college wil zo lang niet wachten met het openbaar maken van stukken, zo hebben B en W deze week besloten. Bovendien is er de afgelopen jaren het nodige gepubliceerd over de fraude bij De Waterwolf en volgens B en W is daardoor een verkeerd beeld ontstaan dat nodig moet worden gecorrigeerd.

Volgens Nobel is er actie genomen om herhaling te voorkomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie