Diederik van Vleuten verricht opnieuw iets groots met 'Buiten Schot'

6 september 2013 om 00:00 Cultuur

HOOFDDORP - Zijn solodebuut overdonderde de theaterwereld en werd door pers en publiek unaniem juichend ontvangen. In 'Daar Werd Wat Groots Verricht' vertelde cabaretier en theatermaker Diederik van Vleuten over de geschiedenis van zijn familie tegen de achtergrond van de ondergang van Nederlands-Indië. Een unieke theatervorm die niet in een genre te vangen was. Wat was het? Een monoloog, een conference, een gespeelde documentaire? Het deed er niet toe. Van Vleuten schreef met zijn debuut theatergeschiedenis. In 'Buiten Schot' gaat hij door op de ingeslagen weg. Opnieuw verbindt hij een persoonlijk familiekroniek aan de grote geschiedenis van Nederland en de wereld. De reprise van 'Buiten Schot' is op vrijdag 27 september om 20.15 uur te zien in de grote zaal van De Meerse.

Een doos kinderbrieven uit '14-18' van twee broertjes die vanuit het Nederlandse Brabant de kanonnen in België konden horen bulderen. Een krankzinnige aanslag in Sarajevo, een pianoconcert voor de linkerhand, drie generaties Van Vleuten op slagveldvakantie, een Kerstbestand, een Duitse keizer voor de deur. Bijna een eeuw na de Grote Oorlog laat Diederik van Vleuten het gebulder opnieuw horen en brengt hij die onvoorstelbare jaren naar het theater. Alleen in de handen van een meesterverteller worden deze dingen samengevoegd tot een aangrijpend, ontroerend en hilarisch geheel. Een avondlang een man, een piano en een steengoed verhaal. Dat is 'Buiten Schot'. Laat u raken. Mis het niet.

Telegraaf (*****): ,,Nee, het is geen toeval dat bij Diederik van Vleuten alles op wonderbaarlijke wijze in elkaar grijpt en op zijn plaats valt. Het is lotsbestemming, nostalgie, eruditie en vakmanschap bij elkaar, Van Vleuten móét dit doen. En u moet dit gaan zien. Chapeau!". Trouw (****) : "Moeiteloos verbindt hij de kinderbrieven van zijn oudoom Jan en opa Sam aan het heden, aan de 'ijzeren oogst'- de granaten die tot op de dag van vandaag in België worden gevonden bij het omploegen van het land - en aan het kerstbestand van 1914. Maar Buiten Schot gaat over zoveel meer…''.

De Meerse grote zaal

Vrijdag 27 september - 20.15 uur

www.demeerse.com

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie