Helmert Woudenberg laat niet af in 'God vergeeft'

13 september 2013 om 00:00 Cultuur

HOOFDDORP - In zijn dertiende solovoorstelling duikt acteur en theatermaker Helmert Woudenberg (o.a. bekend van 'Flikken Maastricht') in de affaire Haffmans, over de inmiddels overleden oud-deken van Gulpen die alles deed wat God verbiedt. Haffmans was een pastoor die niet terugschrok voor seksuele escapades en grootschalige fraude. De Katholieke Kerk wist van zijn wandaden, maar zweeg, keek toe en hield hem de hand boven het hoofd. De try-out van 'God vergeeft' is op woensdag 25 september om 20.30 uur te zien in Het Oude Raadhuis.

Tegen de avond ligt pastoor Haffmans in bed met zijn vriendin Elvira, met wie hij een geheime liefdesrelatie heeft. Er wordt aangebeld. Haffmans trekt snel iets aan, loopt naar de voordeur en komt even later terug met een envelop, die een parochiaan hem in handen heeft gegeven. Uit de envelop haalt Haffmans tien briefjes van honderd. ,,Waar is dat geld voor?'' vraagt Elvira. Haffmans klemt vijf biljetten onder zijn ene oksel en vijf onder zijn andere. ,,Zo'', zegt hij. ,,Nu heb ik ermee gedaan wat ik ermee moet doen'' ,,Wat heb je dan gedaan?'' vraagt zij. ,,Ik heb het geld onder de armen verdeeld!''

De Haffmansaffaire kwam in 2006 aan het licht, nadat bij de politie aangifte werd gedaan tegen de praktijken van de deken. Over de affaire schreven journalisten Henk Langenberg en Maarten van Laarhoven het in 2011 bij Carrera verschenen boek 'In Gods naam. De Affaire Joep Haffmans'. Voor Woudenberg biedt dit boek een inspiratiebron voor de feiten betreffende de affaire, naast alle artikelen die er verder in de media verschenen zijn.

,,De grootmeester van het solotoneel'' noemde NRC Handelsblad Helmert Woudenberg na zijn eerdere voorstelling 'Waterman' (2009).

Het Oude Raadhuis

Woensdag 25 september - 20.30 uur

www.demeerse.com

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie