Lankmoed gaat onbevreesd voor inhoud en originaliteit met 'Stilt'

20 september 2013 om 00:00 Cultuur

HOOFDDORP - Lankmoed, één van de mooiste woorden uit de Nederlandse taal, waarvan iedereen vergeten is wat het betekent. Lankmoed is barmhartig, edelmoedig, zeer geduldig, genadig, meegaand, tolerant, verdraagzaam en zacht. Maar af en toe vergeet ook lankmoed wat het zelf is en laat het zich gaan in zijn tegengestelde. Jan Geubbelmans en Peter Van Ewijk zijn Lankmoed. Een woord dat klopt bij de sfeer die ze op het toneel brengen: geen bikkelharde comedy maar beloftevol cabaret met een lach en een traan. Lankmoed staat op vrijdag 4 oktober in Het Oude Raadhuis, aanvang: 20.30 uur.

Twee dertigers, de één al wat ,,dertiger'' dan de ander, met elk hun zeer specifieke visie op het leven. Dat verschil komt ook tot uiting op het podium en zorgt voor een unieke dynamiek van tekst en muziek.

In 'Stilt' weigeren Jan Geubbelmans en Peter van Ewijk met de huidige maatschappij mee te versnellen. Zij verliezen zichzelf liever in hun eigen spel en houden daarbij enkel rekening met hun eigen regels. Terwijl zij zo spijbelen van het leven, proberen zij zich - kinderlijk naïef - een beeld te vormen van de normen en waarden van een hysterische beschaving. Lankmoed won in 2011 de publieksprijs op het Rotterdamse Camaretten festival, het oudste en een van de meest prestigieuze cabaretconcours. Met 'Stilt' brengt Lankmoed muzikaal totaalcabaret.

"Dat het Vlaamse duo Lankmoed over de nodige podiumervaring beschikt, wordt snel duidelijk. Gelijk in het eerste lied, over de gepensioneerde Walter, worden de verhoudingen tussen Jan en Peter op scherp gezet en staat er een goed op elkaar ingespeeld muzikaal theatraal duo op het podium. (...) Gelijk bij de opening wordt ook duidelijk waar de kracht zit van dit duo. Prachtige samenzang en teksten die lief en teder beginnen maar gaandeweg het lied vele graden draaien en een grimmige, bijna zieke twist krijgen.'' (Juryrapport Cameretten 2011). ,,Lankmoed is een meer dan interessante belofte.'' (Cobra.be)

Het Oude Raadhuis

Vrijdag 4 oktober - 20.30 uur

www.demeerse.com

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie