Klavertje-Vier en de Brandaris leren over herkomst van dagelijks eten

27 september 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Heerlijke appels en perensap van de Haarlemmermeerse Olmenhorst. Komkommers en tomaten uit eigen tuin. Kinderen van basisscholen Klavertje-Vier en de Brandaris hebben er de afgelopen dagen volop van kunnen proeven. En ze hebben ontdekt dat sommige producten een lange reis maken voordat ze in Hoofddorp op een bord liggen.

Kiwi's uit Nieuw Zeeland zijn, om een voorbeeld te geven, lekker en gezond. Maar voordat ze op een bord in Hoofddorp liggen, hebben ze wel een lange weg achter de rug. Hoe goed of slecht is dat eigenlijk voor het milieu? Met die vraag (en daaraan gerelateerde vragen) zijn de kinderen van groepen zes t/m acht van basisscholen Klavertje-Vier en de Brandaris de afgelopen dagen aan de slag gegaan. Daarvoor kregen zij onder meer voorlichtingsmateriaal van vrijwilligers van Greenpeace. Wil van Egdom: "We wilden de kinderen laten ervaren dat veel van ons eten een behoorlijke afstand heeft moeten afleggen voordat het bij je thuis in de keuken ligt. Vaak komt groente per vliegtuig of gekoeld vrachtschip naar Nederland en dat kost de nodige fossiele brandstof. Je kunt je afvragen of dit wel zo verstandig is omdat het verbranden van fossiele brandstoffen CO2 produceert hetgeen bijdraagt aan het broeikaseffect en klimaatverandering."

De kinderen hebben tevens van dagelijkse supermarktproducten uitgezocht waar deze vandaan komen. Ze zagen ze, soms tot hun eigen verbazing, dat sommige koekjes en groentesoepen uit verre landen komen. De herkomst van de diverse producten werd op een wereldkaart aangegeven, waarna de vraag gesteld werd of het van dichterbij kon komen.

De volgende opdracht was om zoveel mogelijk lokale producten te kopen en te eten. De klas die dat het beste deed verdiende een prijs. Winnaars werden 6A van Klavertje-Vier en 8A/7B van de Brandaris.

De kinderen maakten tevens kennis met Antonina van VanFairenDichtbij en haar ecologische 'SRV-wagen. Zij liet iedereen proeven van appel- en perensap, gemaakt van fruit uit Haarlemmermeer. Ouders konden onder meer lokaal geproduceerde geitenkaas kopen.

Zie tevens www.vanfairendichtbij.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie