Kinderen oogsten appels, kwetsen en suikerperen bij smikkelroute op Kaageiland

30 september 2013 om 00:00 Nieuws

BUITENKAAG - Ruim dertig kinderen en 14 volwassenen hebben zo'n 50 kg appels, 25 kg kwetsen en 15 kg suikerperen geoogst van de nog jonge hoogstambomen. Deze staan in de zogeheten Smikkelroute, onderdeel van de inspirerende tuin rondom het bezinningscentrum Stal op de Kaag op het Kaageiland.

Het Kaageiland is, aldus Franke van der Laan van Stichting M.E.E.R.Groen, al eeuwenlang 'verbonden' met Haarlemmermeer. Niet alleen is de ringvaart dwars door het oude eiland gegraven, het landschap op de Kaag is nog zoals het zuidelijk deel van Haarlemmermeer er uit zag voor de Waterwolf het gebied opslokte. "Maar er zijn meer relaties", aldus Van der Laan. "De Haarlemmermeerse pastoor Van Lent verdeelt zijn weekdagen tussen Hoofddorp en de Kaag. Op de Kaag heeft hij een oude boerderij verbouwd tot bezinningcentrum waar veel poldergenoten gebruik van maken. Om de bezinning goed op gang te brengen is om het centrum een inspirerende tuin aangelegd. Onderdeel van die tuin is de Smikkelroute: een route langs 40 hoogstambomen en fruitstuiken waar van mei tot december altijd wat te smikkelen is."

Die Smikkelroute is in 2007 aangelegd met de hulp van de kinderen van De Willibrordus school in Buitenkaag in samenwerking met Franke van der Laan van Stichting M.E.E.R.Groen/De Heimanshof. De bedoeling is dat elke generatie kinderen meehelpt bij het beheer van de bomen en daar, letterlijk en figuurlijk, de vruchten van plukt. Praktisch betekent dit in maart opsnoeien en mest kruien en vanaf september oogsten. Figuurlijk: leren dat werken in de natuur ook leuk werk kan zijn.

Dat werd duidelijk op vrijdagmiddag 27 september. 31 kinderen en 14 volwassenen konden, onder ideale weersomstandigheden, 50 kg appels, 25 kg kwetsen en 15 kg suikerperen oogsten. Van der Laan hoopt dat zo'n 'oogstdag' een traditie wordt. "De bomen gaan nog wel 100 jaar mee en krijgen elk jaar meer fruit. Vanuit de school kan er dus nog heel lang geoogst worden."

Van de oogst werden dezelfde dag 25 kg appels verwerkt tot appelmoes en appeltaart. Van het restant werd het grootste deel verdeeld onder de deelnemers. Volgens Van der Laan een prachtig leermoment. "Zo leren kinderen dat je niet alleen elke 3 seconden een kick hoeft te krijgen van een computer spelletje, maar dat het ook leuk kan zijn om samen de handen uit de mouwen te steken om vervolgens een half jaartje te wachten op een eventuele beloning."

Zelf verwacht hij dat medio november de druiven, kweeperen en mispels geoogst kunnen worden.

Zie tevens www.stichtingmeergroen.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie