Verloren middag ideeënarm Hoofddorp (zon)

6 oktober 2013 om 00:00 Sport

HOOFDDORP - Jimmy Simons had het gevoel van een verloren zondagmiddag. "In de rust heb ik mijn ploeg verweten dat ze niet één kans wisten te creëren tegen een verschrikkelijk verdedigend ingestelde tegenstander. Ik heb tegen mijn vriend Murat Boke (trainer United DAVO, red.) gezegd dat ik hem vreselijk laf vond."

"Zij speelden met een vijfmansmiddenveld, dat houdt in mijn visie in dat er op andere plekken ruimtes ontstaan. Daar hebben wij, zeker voor rust, veel te weinig mee gedaan. In de tweede helft kwam er pas leven in mijn team nadat ik mezelf er langs de lijn nadrukkelijker mee ging bemoeien. Het moet toch niet zo zijn dat een trainer de spelers tijdens de wedstrijd moet aansturen? Dat moeten ze zelf in het veld doen."

Koploper United DAVO was naar medekoploper Hoofddorp gekomen om niet te verliezen. In de vijfde minuut was er een eerste plaagstootje van United DAVO maar verder beperkten de gasten zich tot de verdedigende organisatie. Hoofddorp zocht ogenschijnlijk lusteloos naar openingen, in ieder geval in een te traag tempo en zonder ideeën of lopende mensen die mogelijkheden konden creëren.

Tot overmaat van ramp stond het verdedigingshart van Hoofddorp te slapen bij een verre trap van DAVO-doelman Vincent Hofman. In plaats van twee stappen vooruit te zetten liep keeper Edwin Pieterse achteruit, centrumverdedigers Ivar Lammers en Twan Elfers verzuimden eveneens in te grijpen: de als enige goed doorlopende aanvaller schoot hard raak 0-1.

Hoofddorp kreeg een tweetal vrije trappen rond het strafschopgebied. Necmettin Imac schoot de eerste over en de tweede naast de goal. De enige mogelijkheid van Hoofddorp voor rust ontstond toen Danny Hendriks de bal in de ruimte speelde voor Nick Tavenier. Zijn schot ging voorlangs.

Opmerkelijk genoeg waren de eerste mogelijkheden na rust voor de gasten. Doelman Edwin Pieterse redde twee keer. In de 53e minuut wisselde Jimmy Simons spits Nick de Jong en linkerspits Daniel Buadee voor Sven Berntzen en Mahir Ünver. Nick Tavenier pakte een gele kaart na een overtreding die vooral bedoeld leek om iets meer pit in de wedstrijd van zijn team te krijgen.

"Tempo!" maande Jimmy Simons zijn team meerdere malen vanaf de zijlijn. En dat leek te helpen. Over de linkerflank kwam Danny van Ingen een aantal keer goed op, zijn voorzetten leverden geen doelgevaar op. Een keer was de bal bij de tweede paal iets te hoog voor de inkomende Necmettin Imac die onder de bal kwam en dus over kopte. Een schot uit de tweede lijn van de ijverig spelende Sven Berntzen werd gestopt.

In de 80e minuut was het toch opeens gelijk. De druk van Hoofddorp leidde tot onzekerheid in de verdediging bij United DAVO. Toen de bal onbedoeld voor de voeten werd gespeeld van Nick Tavenier, krulde deze de bal in de rechterbovenhoek: 1-1. De winstkansen van Hoofddorp stegen in de 86e minuut toen scheidsrechter Van Loen een handsbal zag van de uittrappende doelman Hofman.

Vincent Hofman was het daar niet mee eens en hij liet dat duidelijk hoorbaar merken. "Wat een mafkees", leverde hem prompt rood op. De vrije trap werd tamelijk fantasieloos genomen, Sven Berntzen kon eenvoudig worden geblokt. Tegen tien man slaagde Hoofddorp er in de laatste tien minuten niet meer in voor gevaar te zorgen. Vanwege dat feit en de labbekakkerige eerste helft van zijn team hield Jimmy Simons het verloren zondagmiddag gevoel over.

Bij de foto's: Necmettin Imac doet er alles aan bij een 0-1 achterstand, Nick Tavenier werd de redder in nood door geplaatst 1-1 te scoren (foto's Inge van der Steeg)