VVA vooralsnog verder dan VVC

12 oktober 2013 om 00:00 Sport

NIEUW-VENNEP - Rory Roubos is een winnaar. Maar wel een die een terechte nederlaag in het juiste perspectief weet te plaatsen. "VVA Spartaan was vandaag de betere ploeg. Voor rust was het een open wedstrijd, na rust en de snelle 0-2 verloren wij het geloof. Maar er stond wel een team in het veld. Voorheen gingen we mopperen bij tegenslag, nu bleven we keihard werken voor een beter resultaat."

Daarin ligt dan vooral de winst van dit weekeinde, want met 0-4 wees koploper VVA/Spartaan concurrent VVC voorlopig terug. De 0-1 in de 26e minuut was een voorbeeld van het verschil tussen de beide teams. Emanuel Baw werd aangespeeld, iets op de helft van de gasten. Zijn directe tegenstander kwam voor hem, Baw werd niet gecoacht en in de omschakeling liet VVC zich verrassen: 0-1.

De eerste kans van de wedstrijd was voor VVC geweest: een voorzet van dezelfde Emanuel Baw werd door Mathijs Kinkel op doel gekopt. Daarna liet VVA/Spartaan zich zien maar doelman Thierry Wesseling hield zijn doel nog schoon. "Sla het middenveld niet steeds over", maande Rory Roubos zijn spelers. Dat het juist bij een poging verzorgd op te bouwen misging, was zuur.

Kansen voor Menno Martens en Mathijs Kinkel leverden niet de gewenste gelijkmaker op. Na een corner van de gasten kon Emanuel Baw snel counteren, helaas voor VVC zag hij daarbij de mee opkomende Mathijs Kinkel over het hoofd. Via via kwam de bal voor de voeten van Menno Martens, zijn schot ging over. Ruststand 0-1.

Waren de kansen voor rust redelijk gelijk verdeeld, in de tweede helft waren de beste kansen voor VVA/Spartaan. Alle goede voornemens van VVC voor een sterke tweede helft kregen in de 49e minuut een enorme knauw toen VVA/Spartaan de eerste kans na rust meteen benutte: 0-2. In de 53e minuut mocht Menno Martens een vrije trap nemen net buiten het strafschopgebied. Via de vingertoppen van de keeper en de paal ging deze kans teniet.

VVC wilde wel maar kon niet voor veel gevaar zorgen. De definitieve beslissing viel na ruim een uur spelen toen de gasten met een messcherpe counter de 0-3 lieten aantekenen. In de 70e minuut kwam Menno Martens in kansrijke positie. In plaats van te kiezen voor een doelpoging, zette hij de bal voor. In de tegenaanval was het raak: 0-4.

In het laatste kwartier behoedde Thierry Wesseling met een aantal prima reddingen zijn ploeg voor een afstraffing. Zo bleef het 0-4, een score die geen mens bij rust zou hebben voorspeld. Winstpunt voor Rory Roubos was dat zijn ploeg als team was blijven opereren. Behalve de nederlaag was er geen verdere schade. Over twee weken komt Stormvogels naar Nieuw-Vennep, bij winst houdt VVC aansluiting met de top van de ranglijst.

Bij de foto's: Emanuel Baw (1) leidde met balverlies de 0-1 in, Pieter van Staveren (2) wordt de voet dwars gezet, ook invaller Robbert Stange (3) kwam er niet door (foto's Inge en Ron van der Steeg)

Foto 4 (Jan Klootwijk): Thierry Wesseling bij een van zijn vele reddingen in de slotfase.