Zondagmiddagpodium met De Stadspijpers van Den Bosch

13 oktober 2013 om 00:00 Cultuur

NIEUW-VENNEP - Het Zondagmiddagpodium vervolgt haar serie voorstellingen op 20 oktober om 14 uur met een traditioneel optreden van de Stadspijpers van 's-Hertogenbosch in de grote zaal van Pier K, Harmonieplein 2.

De Stadspijpers van 's-Hertogenbosch zorgen al meer dan 25 jaar dat de traditie van straatmuziek in stand wordt gehouden. In de veertiende en vijftiende eeuw zorgden vrije speellieden voor vrolijkheid in burchten en herbergen door heel Europa. Deze muzikanten maakten muziek op dorpsbrinken en stadspleinen, bij feesten, jaarmarkten en bijzondere (kerkelijke) gelegenheden. Vanaf de tweede helft van de dertiende eeuw kwamen de betere speellieden in dienst van de stedelijke magistraat. Zij kregen daarmee een eervolle status en aanzien in de stad.

Voordat de stadspoorten 's avonds gesloten werden, blies een Stadspijper op de stadstoren het signaal, zodat iedereen het tijdig wist. 's-Hertogenbosch is de enige stad in Nederland en een van de weinige steden in Europa, waar een Stadspijpersensemble is heropgericht.

Zij brengen muziek ten gehore, zoals de Stadspijpers in de zestiende eeuw dat deden. De instrumenten, versierselen en kleding zijn met grote precisie gemaakte replica's van de Stadspijpers uit de dertiende eeuw. De Stadspijpers van 's-Hertogenbosch treden gemiddeld 20 keer per jaar op, waarvan minimaal eenmaal per jaar in het buitenland.

Het optreden duurt twee keer drie kwartier met een half uur pauze en is rond 16 uur afgelopen. Kaarten à € 4.00, inclusief een kopje koffie of thee zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar aan de zaal of te reserveren op vrijdagmorgen van 9.30 tot 11.30 uur bij MeerWaarde (023) 569 88 73. Op dit nummer is ook een rit heen en terug met de Meertaxi te bestellen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie