20 september 2013 om 00:00 Lokaal nieuws

Nee, natuurlijk geen concurrentie voor de musicalgrootheid Joop van der Ende in Halfweg, maar ook geen poppenkast. Wel een heuse musical met levensgrote poppen die gezien kan worden in ons tweelingdorp! De voorstelling wordt gegeven in de Rooms-Katholieke kerk in Halfweg op 29 september en begint om 10.00 uur. De toegang is gratis. Wel zal er worden gecollecteerd om de kosten van deze voorstelling te bestrijden.

Noach wordt gespeeld door een groep van 30 spelers, een combinatie van poppenspelers en gewone acteurs. “Toen het idee ontstond voor deze musical, was al snel duidelijk dat de dieren uit het verhaal van Noach een vorm moesten krijgen, maar het liefst met een stem.” En zo ontstond het idee voor poppentheater. De musical vertelt het verhaal van een dierentuin die te weinig bezoekers binnen krijgt. Om bezoekers en geld binnen te krijgen, besluiten de directeur en de verzorgers om de musical Noach op te voeren in de dierentuin. “Met alles bijkomende thema’s, staat dit verhaal onder andere symbool voor veel kerken, die ook steeds minder bezoekers binnen krijgen.” “Maar het algehele idee om opnieuw te beginnen, en nieuwe kansen aan te grijpen, komt ook naar voren in dit verhaal.”  

Unieke aan deze voorstelling is dat de dieren in de musical poppen zijn. En op het moment dat er geen mensen in de buurt zijn, blijken de dieren ook onderling met elkaar te spreken! De musical wordt gemaakt als een productie van Oecumenische Theatergroep Sowieso. Zij bestaan al 22 jaar, en hebben de laatste 15 jaar alleen maar musicals met jongeren gespeeld. Deze productie zullen er ook volwassenen mee gaan spelen. “De jongeren zijn de poppenspelers worden. De volwassenen nemen de rollen van de dierentuindirecteur, zijn vrouw, en 4 verzorgers voor hun rekening. En leuk genoeg; die spelen ook de rollen van Noach, zijn vrouw, zonen en schoondochters!”  

De musical is zoveel mogelijk in spreektaal geschreven. Het behandelt verschillende thema’s, rondom het verhaal van Noach, maar ook alledaagse thema’s zoals vertrouwen, twijfel en de leegloop van de kerken. Het slotlied vertelt over de regenboog die aan het eind van het verhaal van Noach overblijft, de regenboog die symbool staat voor alle verschillend gekleurde mensen op deze wereld. Maar ook verschillend gekleurde dieren natuurlijk! Aan het eind van de musical, die hier naartoe is gehaald door de plaatselijke Raad van Kerken, zal er wel worden gecollecteerd om de onkosten van deze musical te bestrijden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie