30 september 2013 om 00:00 Lokaal nieuws

Ieder jaar programmeert het Kunstfort bij Vijfhuizen een tentoonstelling die aansluit op de militaire geschiedenis van het fort. Vanaf 13 oktober neemt beeldend kunstenaar Ans van der Vleuten bezit van het Kunstfort met de solotentoonstelling ALL DRESSED UP AND NOWHERE TO GO.

Strijders vormen de rode draad in het oeuvre van Ans van der Vleuten. Dat begon in de jaren negentig toen ze een fotoreportage zag over de strijders van de bloedige burgeroorlog in Liberia: “De heren zagen er angstaanjagend uit. Ze keken recht in de camera, en waren tot de tanden bewapend. Maar ze droegen roze damespruiken, nylon peignoirs, ovenwanten, veiligheidsbrillen en poseerden met enorme teddyberen. Een bizarre combinatie van carnaval en oorlog”.

Van der Vleuten noemt het kunstfort een gedroomde plek voor haar werk. In haar stoere installaties figureren meer dan manshoge strijders uit de actualiteit. Met films, tekeningen, sculpturen, doeken en teksten bouwt ze monumentale installaties. Een sleutelwerk dat in het Kunstfort getoond wordt, is de film “Combat Fashion”: Een compilatie van gevonden beelden uit kranten, tijdschriften en boeken, waarbij ze de oorlogskleding verdeelt in rubrieken als ‘tassen’, ‘bandana’s’, ‘sieraden’, ‘gezichtsbedekking’ en ‘zonnebrillen’. Als een antropologe bestudeert Van der Vleuten de soms bizarre aankleding, het machogedrag, het taalgebruik van de strijder en alle machinaties en propaganda daaromheen.

Bewust distantieert de kunstenares zich van elk politiek oordeel. Ze benaderd geweld, strijd of oorlog als een menselijke eigenschap. In haar werk gaat het niet over de zaak of de ideologie waar ze voor strijden, maar over de staat van zijn als ze ten strijde gaan. “Daar sta je dan met je testosteron. Dat vind ik fascinerend en doodeng tegelijkertijd”.

De tentoonstelling ALL DRESSED UP AND NOWHERE TO GO is van 13 oktober tot en met 24 november te zien in het Kunstfort bij Vijhuizen. Op zondag 13 okober wordt de tentoonstelling feestelijk geopend vanaf 15.00 uur. Elke zondag vanaf 14.00 uur gratis rondleidingen voor bezoekers van de tentoonstelling.

Openingstijden kunsttentoonstelling: woensdag/zaterdag/zondag 13.00-17.00 uur. Het fortterrein met historische tentoonstelling en permanent opgestelde kunstwerken in de buitenruimte is vrij te bezoeken van maandag t/m zondag 10.00 – 22.00 uur.

www.kunstfort.nl  

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie