14 oktober 2013 om 00:00 Lokaal nieuws

Het oktobernummer van Ouderlingenblad reikt ideeën aan om ontmoetingen met en tussen ouderen in het pastoraat te stimuleren en te verdiepen. Wie zijn de ouderen van nu? Hoe ziet hun leven eruit, wat houdt hen bezig? In dit themanummers komen ‘ervaringsdeskundigen’ aan het woord. Pas in een persoonlijk gesprek leren wij de ander kennen en ontdekken wij zijn of haar eigen gezicht. Toch zijn er naast individuele verschillen ook gemeenschappelijke vragen en thema’s rond het ouder worden te herkennen.

· Een eerste vraag is: ‘Wat ga je doen als je zelf en/of je partner met pensioen gaat?’ Marijn Rohaan-Bisperink beschrijft in haar artikel hoe veel ouderen zich inzetten in het vrijwilligerswerk en in het zorgen voor anderen.

· Een tweede thema dat uit de gesprekken naar voren kwam, is het omgaan met beperkingen en verlies. Hoe leer je loslaten? Wat helpt daarbij? Op deze vragen gaat Hans Pasveer in.

· De ontwikkelingen in de zorg vormen voor veel mensen een bron van ongerustheid. Wat betekent dit voor ouderen die op zorg zijn aangewezen, en voor hun naasten? Welke rol kan de kerk in de zorg vervullen? Hans de Waal schrijft hierover.

· Als vierde thema bespreekt Jean-Jacques Suurmond de spirituele kansen die zich voordoen bij het ouder worden. Als je lichamelijk minder kunt en gedwongen rustiger aan moet doen, heb je meer ruimte om je open te stellen voor God. Hoe kun je groeien in wijsheid, overgave en geloof?

Na deze thema’s vindt u tot slot een artikel van Gerry Kramer-Hasselaar met praktische ideeën voor gesprekken in het bezoekwerk en ontmoetingsbijeenkomsten. Lees alvast een artikel in de preview.

Ouderlingenblad is het maandblad voor pastoraat en gemeenteopbouw. Het meest en best gelezen tijdschrift binnen het kerkenwerk. De artikelen bevatten veel praktische tips en geestelijke reflectie voor allerhande kerkenwerk in de gemeente. Vele vrijwilligers en professionals in het pastoraat hebben zich op dit tijdschrift geabonneerd. Een echt praktijkblad voor bezoekwerkers en betrokken kerkgangers!

Kijk op de website voor meer informatie.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie