Einde jongerencentrum De Badkuip

30 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Gebouw verdwijnt binnenkort

BADHOEVEDORP - Ze staan met strakke gezichten bij het hermetisch afgesloten hek. Theo Pool en zijn zoon Michael. Achter op het terrein is jongerencentrum De Badkuip te zien. Nog slechts heel even want het gebouw verdwijnt binnenkort.

Al 2,5 jaar gebeurt er niets meer in het prachtige pand aan de Rijstvogelstraat dat in mei 2008 feestelijk werd geopend. Voor een termijn van vijf jaar door de gemeente neergezet in afwachting van een definitief onderkomen voor de ongeveer 900 jongeren uit Badhoevedorp in het nieuw te bouwen dorpshuis. Met beheerder - tevens voorvechter voor het centrum - Theo Pool aan het roer floreerde de zaak. De gemeente blij, de jongeren blij, het dorp blij. Vanwege bezuinigingen en een veranderde filosofie in het welzijnwerk - aanbodgericht werken werd vraaggericht werken - kwam beheerder Meerwaarde bij Pool met de vraag of hij op een van de twee chill-bussen wilde gaan rijden om zich op die manier met de jongeren op straat bezig te houden. Theo: "Het sprak mij aan en het ging aanvankelijk erg goed. Maar niet met De Badkuip. Doordat de jongerenwerkers, op de laatste na, niet de beloofde activiteiten organiseerden bleef de jeugd weg. De doodsteek kwam in het voorjaar van 2010. Na een incidentje deed Meerwaarde bij wijze van straf de deur een half jaar op slot. En dat van een gebouw dat 30.000 euro per jaar aan huur kost. Het is nooit meer wat geworden. Op de website van Meerwaarde staat nog doodleuk dat de jongeren er voor activiteiten terecht kunnen terwijl de deur al heel lang dicht is. Ik heb uitgerekend dat De Badkuip de belastingbetaler een kleine 800.000 euro heeft gekost. Weggegooid geld. Het doet mij nog steeds veel pijn dat zowel Meerwaarde als de gemeente én de politiek hun controlerende taak niet hebben uitgevoerd. 'Wij houden de vinger aan de pols' beloofde het college toen in juli 2007 in de raadzaal de hamer viel."

Ook Michael, vanaf het begin een trouwe bezoeker, is boos "Het is echt heel jammer dat het prachtige gebouw zo weinig gebruikt is. Er werden ons heel veel activiteiten beloofd, maar het is allemaal op niets uitgedraaid."

In een reactie zegt Meerwaarde dat de animo onder de doelgroep weliswaar gering was, maar dat de sluiting uitsluitend te maken had met de veranderde omstandigheden. "En dat De Badkuip een half jaar dicht is geweest is uit de lucht gegrepen. Vanwege een incident is De Badkuip in 2010 een korte periode 3 avonden voor jongeren gesloten geweest. En zelfs toen liepen de overige activiteiten gewoon door."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie