Laatste bewoners verlaten Leeghwaterkwartier

30 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Er zijn heel wat gesprekken aan vooraf gegaan en in juli stond een groep bewoners zelfs nog met een spandoek op de stoep van Ymere. Maar eind oktober hebben de meeste (tijdelijke) bewoners van de woningen in het zogeheten Leeghwaterkwartier dan toch een andere woning gevonden. De sloop kan beginnen.

Dat wordt dan, als alles goed gaat, januari 2014 laat Wout Kranen weten. Hij is als manager gebiedsbeheer al weer enige maanden nauw betrokken bij het sloop- en nieuwbouwproject van zo'n 140 woningen in de Van Lijnden van Hemmenstraat, Ewijkstraat en Gevers van Endegeeststraat. "Voor de meeste bewoners is een passende woning gevonden, met een klein aantal zitten we in de afrondende fase. Ik verwacht dat rond 15 november alle woningen leeg staan."

Nu het herplaatsen van de bewoners bijna afgerond is, gunt hij zich desgevraagd een moment om terug te blikken. Hij heeft, over het algemeen, een goed gevoel over de afgelopen maanden. "Met dank aan de collega's, want we doen het wel samen." En ja, er waren onderweg wel wat hindernissen. Maar door met iedereen in gesprek te gaan, duidelijkheid te geven en - vooral - zorgvuldigheid boven snelheid te stellen is de stand van zaken zoals die nu is.

Dat uitgangspunt is voor oud-bewoonster Manu Michel ook de belangrijkste reden om met een overwegend goed gevoel terug te kijken op de afgelopen periode. Ze zegt zeker te weten dat dat voor meer bewoners geldt. Zij verhuisde in 2010 naar het Leeghwaterkwartier en hoefde zich, vertelde Ymere, geen zorgen te maken. Pas over een jaar of 10 zou de sloop plaatsvinden. Ze was dan ook onaangenaam verrast toen begin 2013 een brief in de bus lag waarin Ymere wees op het tijdelijke karakter, van een aanbod voor een andere woning was nog geen sprake. Dat volgde pas rond Pasen. De bewoners reageerden, weet ze nog, divers en de sfeer werd er niet echt beter op. Met als hoogtepunt de protestmars, in juli, naar het kantoor van Ymere. Een grote groep eiste, met de nodige media-aandacht, meer duidelijkheid. "Het werd steeds meer een principekwestie, zeker toen de Bond Precaire Woonvormen erbij betrokken raakte", weet Michel zich nog te herinneren. "Wij meenden als bewoners huurrechten te hebben en Ymere meende van niet."

Dat was ook de periode dat Wout Kranen in beeld kwam. "Hij gaf ons meteen het gevoel wel te willen luisteren. Nu was er eindelijk iemand die ons serieus nam." Zij is er nog steeds blij om. "Zijn uitgangspunt was duidelijk: iedereen verdient een huis. Dat is, zo blijkt nu, aardig gelukt."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie