Nieuwe opvang geopend voor dakloze gezinnen

31 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Op de plek aan de Hoofdweg waar ooit het roemruchte jongerencentrum De Hoeve stond, is dinsdagmiddag de nieuwe maatschappelijke opvang geopend voor gezinnen die tijdelijk geen dak boven hun hoofd hebben. Wethouder John Nederstigt zorgde samen met zijn Haarlemse collega Jack van der Hoek voor de officiële opening.

De opvang is bedoeld voor gezinnen uit een zeer brede regio rond Haarlemmermeer en Haarlem. Er is plaats voor 30 gezinnen die maximaal een half jaar mogen blijven. Daarna moeten ze verhuizen naar andere woonruimte. Op de nieuwe locatie zijn 10 wooneenheden meer dan op de vorige, even verderop aan de Hoofdweg. Daar stonden sinds 2007 20 containerwoningen.

De gemeenten gaan ervan uit dat de nieuwe opvang voorlopig voldoende is. In Haarlem zijn nog een regionale opvang voor alleenstaanden en een voor moeders met kinderen.

De bouw van het nieuwe complex heeft een jaar geduurd. Woningcorporatie Ymere heeft de bouw gecoördineerd en betaald. De Regionale Instelling Begeleid Wonen (RIBW) in Kennemerland, Amstelland en de Meerlanden draagt zorg voor de daadwerkelijke opvang.

Teamleider Esther van de Haar van de RIBW zegt trots te zijn op de nieuwbouw. "Het is zo mooi en luxe in vergelijking met de containers die we hadden. Ik ben ook trots als ik de kinderen zie rondrennen in de algemene ruimte die we al die tijd zo hebben gemist." De nieuwe opvang heeft een gemeenschappelijke ruimte waar gezinnen elkaar kunnen ontmoeten.

Wethouder Nederstigt roemde in zijn speech de samenwerking tussen Ymere, RIBW en de betrokken gemeenten. "Binnen 12 maanden na de start van de bouw is de opvang al bewoond. Het is jammer dat we deze voorziening nodig hebben, maar het is goed dat we deze gezinnen kunnen opvangen."

De wethouder had één van de tijdelijke bewoners gesproken. "Wat ik mooi vond was dat ik net bij binnenkomst iemand tegenkwam die hier nu even verblijft en die tegen me zei: ik ben blij met onze woning, veel mooier dan de vorige. Dit brengt ons nu eventjes rust."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie