'Je moet niet iets van ver weg willen halen, als het ook dichtbij geproduceerd wordt'

31 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Boeren over hun land

WETERINGBRUG - Rechtstreeks eten van de boer uit eigen regio. Het is een landelijke trend die bestendiger lijkt dan een modegril. Ook in Haarlemmermeer zijn er boeren die een nieuw voedselbewustzijn van de grond proberen te krijgen. Ze richten zich op de consument voor wie smaak, gezond, duurzaam en regionaal geproduceerd steeds vaker het koopgedrag bepalen. Veel van die boeren zijn verenigd in Meerboeren Haarlemmermeer. Gezamenlijk zetten ze zich in om zuivel, fruit, groente en vlees via de kortste weg van Haarlemmermeerse bodem naar de klant te krijgen.

Onderaan de Huigsloterdijk op het erf van de familie Kroon in Weteringbrug ligt de geitenboerderij van Monique (50) en Erwin (54) van Dorp. Ze zijn ook aangesloten bij de vereniging Meerboeren. Met hun 60 geiten en biologische bedrijfsgrondslag behoren ze in Haarlemmermeer niet tot het doorsnee boerenbedrijf. "De meeste agrariërs hebben echt serieus aandacht voor dierenwelzijn en zien het belang van een duurzame landbouwproductie. Maar de stappen die noodzakelijk zijn om het certificaat biologisch te mogen voeren, zijn behoorlijk ingrijpend. De Skal-certificeringseisen liegen er niet om. Dat doe je dus niet zomaar", vertelt Monique. Ze openden hun biologische geitenboerderij op dit stuk van 3,5 hectare in mei 2012, op de grond van het biologische bedrijf van de familie Kroon. De lastige hobbel van het biologisch krijgen van de bodem was dus al genomen. "In dat opzicht hadden we geluk. Onze geiten konden hier al snel grazen. Daarentegen bleek er vanuit de rijks of gemeentelijke overheid nauwelijks stimulans te zijn om biologisch agrariër te worden."

Monique en Erwin van Dorp maken al decennia geitenkaas. Het begon ooit als hobby met twee geiten in hun tuin in Hillegom. Toen ze uit de voegen van hun kleine kaasmakerij in de schuur groeiden, maakten ze de overstap naar de Olmenhorst aan de Lisserweg in Lisserbroek. Daar konden de geiten op stal staan en in een voormalige appelkoelcel werd een professionele kaasmakerij gebouwd. "Op een gegeven moment liep het echt storm. We leverden aan de groothandel en onze eigen Napolikaas exporteerden we zelfs naar Zwitserland. We hebben nooit artificiële toevoegingen gebruikt en van meet af aan stond het belang van de geiten voorop." Dat ze een paar jaar geleden de stap hebben gewaagd om volledig biologisch te worden en hun bedrijf bij de certificeringsinstantie Skal aan te melden, was dan ook niet economisch gemotiveerd. Monique en Erwin leggen uit dat ze geitenkaas wilden produceren op basis van een natuurlijke, gesloten kringloop op eigen land. "We telen hier bijvoorbeeld onze eigen luzerne en gras dat weer dient als voeding voor de dieren. Doordat we alleen de mest van onze eigen geiten gebruiken, komen bepaalde onkruidsoorten hier niet meer voor. En als er één onverhoopt toch de kop opsteekt, verwijderen we die handmatig." Ze vertellen dat hun geiten zelf kiezen of en wanneer ze naar buiten gaan. De deur van de stal is altijd open. Ook worden ze niet preventief met antibiotica behandeld. "Maar als ze eenmaal ziek zijn, laten we ze niet onnodig lijden en krijgen ze desnoods een kuur."

Omdat Van Dorp behalve biologisch ook duurzaam is, worden de kazen niet langer naar verre regio's geëxporteerd. "Onze kazen willen we geen nutteloze vervuilende kilometers laten afleggen. De lijnen naar de afnemers zijn zo kort mogelijk. Dus landwinkels en restaurants in de directe omgeving, of boerenmarkten. Ons motto: je moet niet alles van ver weg willen halen als het dichtbij ook geproduceerd wordt. We hebben gemerkt dat als je een goed product op de markt zet, mensen bereid zijn er iets meer voor te betalen. Men komt bij ons terug omdat ze de kwaliteit waarderen. Onze winkel is sinds mei geopend op woensdag- en zaterdagochtend. We willen de winkel uniek en authentiek houden. Explosieve groei is niet ons doel; we streven ernaar onze plannen langzaamaan te realiseren."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie