Filmhuis Pier K draait Séraphine

18 november 2013 om 00:00 Nieuws

NIEUW-VENNEP - Bij Pier K Nieuw-Vennep is er vrijdag 22 november een avond vol creativiteit en plezier. Voorafgaand aan de film Séraphine, die wordt vertoond in het Filmhuis Pier K om 20 uur, bestaat de mogelijkheid een tentoonstelling te bezoeken van beeldende kunstcursisten van Pier K. Om 18 uur wordt de avond geopend door Nirdosh Petra van Heesbeen.

De tentoonstelling bezoeken is gratis, maar mocht men ook de film Séraphine willen zien, dan kost een kaartje € 8,- inclusief consumptie in de pauze. 65+ers en CJP’-ers ontvangen € 1,50 korting. Kaartjes zijn te reserveren via www.pier-k.nl of bel met de Informatiebalie van Pier K (023) 566 95 65 (op werkdagen). Ook zijn de kaartjes te koop op de avond zelf.

Tentoonstelling

De beeldende kunst cursisten organiseren de tentoonstellingen ‘Raku’ en ‘Van schets tot portet’. Hierbij laten ze je alle stadia van het maken van een beeld en het proces van Raku-stoken zien. Ook is er een rondleiding door Pier K docente Elsbeth Pluimers en wordt er een demonstratie steenhouwen gegeven door Pier K docent Benn Schroer. Ook kun je de film Grés bekijken van keramiste Nirdosh Petra van Heesbeen. Aan het einde van de avond wordt er ook nog een keramisch object verloot onder alle bezoekers. De hele avond wordt muzikaal omlijst door Pier K zangdocente Wies Ingwersen.

De film Séraphine

Na de tentoonstelling begint de film Séraphine uit 2008. De dramafilm die geregisseerd is door Martin Provost, is uitgeroepen in 2009 tot beste Franse film en won zes prijzen. Séraphine Louis, gespeeld door Yolande Moreau, is een huishoudster die in haar vrije tijd eenvoudige schilderijen maakt. Lange tijd is haar talent onbekend, ze laat wel eens wat zien aan de dame bij wie ze schoonmaakt. Deze beschouwt haar voortbrengsels echter als prullaria. Wanneer de Duitse kunstverzamelaar en handelaar Wilhelm Uhde een werk van haar onder ogen krijgt, is hij erg onder de indruk, en zegt haar toe te willen helpen om haar talent te ontwikkelen. Uhde moet echter vluchten na de inval van de Duitsers in Frankrijk in 1914, en de samenwerking stopt. Pas in 1927 komt Uhde opnieuw in contact met Séraphine. Hij koopt haar schilderijen, wat Séraphine een zekere financiële vrijheid verschaft. Als haar uitgaven echter de pan uitrijzen en de economische neergang ertoe leidt dat haar schilderijen niet meer verkopen, gaat het snel bergafwaarts.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie