Tekenen van prijsherstel op woningmarkt

19 november 2013 om 00:00 Nieuws

HAARLEMMERMEER - De banken signaleren de eerste tekenen van prijsherstel op de woningmarkt. Maar echte stabilisatie van de huizenprijzen vindt waarschijnlijk pas in de loop van volgend jaar plaats, staat in het vorige week vrijdag gepubliceerde rapport van de Rabobank, één van de grootse hypotheekverstrekker van Nederland.

De economen van de Rabobank zeggen positief verrast te zijn over de ontwikkeling van de huizenprijzen. "Marktwerking komt geleidelijk op gang. In het derde kwartaal kenmerkte relatieve beleidsrust de markt. Er waren geen verrassingen, ook niet in de Miljoenennota’’, stelden ze.

De economen wijzen erop dat de prijzen van bestaande koopwoningen die het CBS en het Kadaster in het derde kwartaal registreerden, voor het eerst in 3 jaar iets hoger uitkwamen dan een kwartaal eerder. Hun zogeheten PBK-index pluste met een bescheiden 0,4 procent.

Van blijvend prijsherstel is niettemin nog geen sprake. Voor de komende kwartalen sluit Rabobank op kwartaalbasis een nieuw minnetje nog niet uit. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de prijzen in het derde kwartaal bovendien nog steeds gedaald en in vergelijking met 2008 ligt het prijsniveau nu nog zo’n 20 procent lager.

Het aantal transacties en het vertrouwen in de woningmarkt zijn wel weer aan het toenemen, maar volgens het rapport kan ‘een markt die ruim 5 jaar lang een neerwaartse spiraal kent, niet binnen een kwartaal uit het dal klimmen.’ Willen de prijzen echt stabiliseren, dan moet er eerst nog een krapte op de markt ontstaan.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie