Elke euro komt op de juiste plek terecht

20 november 2013 om 00:00 Nieuws

HAARLEMMERMEER - Terwijl de hele wereld de Filippijnen wil helpen, de landelijke tv-actie voor giro 555 al vele miljoenen heeft opgeleverd is ook Haarlemmermeer in actie om de slachtoffers van de tyfoon Haiyan te ondersteunen.

Met een eerste donatie heeft de gemeente vrijdag het startschot gegeven voor de grote geldinzamelingactie van Vriendschapsband Haarlemmermeer Cebu (VHC). Op Sterrenschool Bikube in Hoofddorp doneerde burgemeester Theo Weterings een bedrag van 50.000 euro. Mogelijk volgt nog een dergelijk prachtig bedrag, maar dat is afhankelijk van de resultaten van de geldinzamelingacties die momenteel overal in de polder plaatsvinden en nog staan te gebeuren. De gemeente heeft namelijk toegezegd het totaalbedrag van alle acties te zullen verdubbelen tot een maximum van 50.000 euro.

“Natuurlijk is alles welkom”, benadrukte burgemeester Weterings vrijdag voor snorrende tv-camera’s. De mensen in het rampgebied hebben honger en dorst en miljoenen huizen zijn verwoest. Net als infrastructuur, ziekenhuizen en scholen. Daarom ook is de grote nationale media-actie zo geweldig”, roemt VHC-voorzitter Jan Willem Ittmann het initiatief. “Hoewel de actie voor giro 555 hartverwarmend is doe ik een dringend beroep op alle Haarlemmermeerders hun donatie liever te storten op rekeningnummer NL80RABO0155589040 ten name van Vriendschapsband Haarlemmermeer Cebu.” De gedreven voorzitter legt uit waarom. “Ten eerste omdat de gemeente elke euro die binnenkomt verdubbelt. Een prachtige motivatie om massaal in actie te komen voor de Flippijnen. Daarnaast heeft de Vriendschapsband nauwe contacten met de twee partners RAFI en ERUF. Zij kennen de situatie ter plekke en weten de weg. Al het geld dat binnenkomt wordt direct ingezet voor hulp die dringend noodzakelijk is. VHC en ook onze partners hebben geen zware overheadkosten zodat elke euro uitstekend terecht komt. Gegarandeerd. RAFI zorgt voor veilig drinkwater, voedsel en noodopvang en zal ook een grote rol gaan spelen in de wederopbouw. ERUF is de reddingseenheid van brandweer en ambulance die al jaren door Haarlemmermeerse hulpdiensten wordt getraind en voorzien wordt van materieel. Deze partner zorgt voor directe medische hulp en opvang van de vele, vele evacuees.” De belangrijke rol van ERUF werd al snel na de orkaan benadrukt. Alle telefoonverbindingen waren verbroken, maar dankzij ERUF kwam er een sateliettelefoonverbinding.

De gemeente Haarlemmermeer heeft een vriendschapsband met Cebu City, de hoofdstad van het eiland Cebu. De stad is redelijk de dans ontsprongen al is het gemeentelijk ziekenhuis CCMC (Cebu City Medical Center) zwaar beschadigd. Inclusief de medische apparatuur. Patiënten worden noodgedwongen ondergebracht in de brandweerkazerne. VHC gaat zich inzetten om het ziekenhuis te herbouwen en van nieuwe apparatuur te voorzien.

In de media is veel aandacht voor het zwaar getroffen eiland Leyte. Maar het noorden van het eiland Cebu heeft het even zwaar te verduren gehad en is er dan ook net zo erg aan toe. Een grote stroom vluchtelingen heeft bescherming en beschutting gezocht in Cebu City. Mensen die alles zijn kwijt geraakt, onder hen vele wezen, moeten er opgevangen worden. Voor alle hulp is veel geld nodig. Ook in Haarlemmermeer is een grote betrokkenheid met de slachtoffers van het natuurgeweld. Afgelopen zaterdag hebben de jongeren van My Cebu in winkelcentrum ’t Paradijs hun zelf gebakken koekjes verkocht. De actie heeft 2.600 euro opgeleverd. Morgen, op de markt in het centrum van Hoofddorp, krijgt de burgemeester de cheque overhandigd. Dinsdag was de galapremière van de Haarlemmermeerse film ‘Tegen beter weten in’ en niet tevergeefs ging VHC met de collectebus langs. Komend weekend wordt in de Van Zantenhal een grote kerstmarkt gehouden en ook daar wordt geld ingezameld. Ook in kerken gaat met succes de collecteschaal rond, Stichting Katholiek Onderwijs Hoofddorp doneert 1 euro per leerling (goed voor 2.500 euro) en vrijwilligers van VHC hebben zaterdag een standje bij de Hema in hartje Hoofddorp.

Alle acties hebben slechts één doel: hulp bieden aan mensen die niets meer hebben.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie