Reng kan niet stilzitten

26 november 2013 om 00:00 Nieuws

Oud-bloemist houdt kerst brocante in tuin

NIEUW-VENNEP - Nee, spijt heeft hij niet, dat hij nu zes jaar geleden afscheid nam van zijn bloemenwinkel in de Venneperstraat. Reng Verkuyl (68) vermaakt zich prima. Hij heeft alleen één handicap: hij kan niet stilzitten.

Noem het een eenmalige comeback. Omdat het bloed soms toch weer kruipt waar het niet gaan kan. Bloemist Reng Verkuyl opent morgen (= vrijdag) en zaterdag zijn tuin aan Zwanenwater 32 voor een speciale kerstbrocante. “Ik moet altijd bezig zijn”, legt hij uit. “Het lukt mij nog steeds niet om dat tegen te houden. Dat is het niet stil kunnen zitten, het creatief bezig willen zijn. Dat zit diep in mij.”

Karaffen

Een andere veer die Reng drijft om een brocante in zijn tuin te houden, is zijn verzameltik. Was Reng geen bloemist geworden, dan had hij vast en zeker een antiekzaak geopend. Verzamelen was jarenlang zijn grote hobby. Maar hij heeft nu de leeftijd gekregen om op te ruimen, vindt hij zelf. Zijn huis is te vol en het is te veel. “Ik heb van jongs af aan dingen verzameld. Op vakanties, veilingen, overal. Dan had ik weer glas wijst op een collectie karaffen, red., dan weer zilver, en er is een tijd geweest dat ik een religieuze tik had. Dan kon ik geen Mariabeeld of wijwaterbakje zien of het moest mee.”

Merknaam

Reng Verkuyl werd 68 jaar geleden geboren aan de Rijnlanderweg in Nieuw-Vennep. Zijn ouders hadden de oudste boerderij van de polder. “Ik ben een boerenzoon. Ik had geen zin om boer te worden, mijn broer wel. Mijn andere broer werd slager, ik ben de creatieve kant op gegaan. Op mijn 21e, in 1966, ben ik als bloemist voor mezelf begonnen.” Eerst op de hoek van de Dorpsstraat en de Venneperweg, later in de Venneperstraat.

De voorouders van zijn vaders kant behoorden tot de pioniers van Haarlemmermeer. Zijn markante voornaam daarentegen dankt hij juist weer aan zijn moeder, die uit een bollenfamilie in Lisse stamt. “Ik ben trots op die naam”, zegt Reng. “Ik heb mijn naam ook altijd als een merknaam gezien. Reng, dat was een begrip in Nieuw-Vennep. Het is een naam die je verder bijna nergens hoort, want niemand heeft hem. De naam Reng komt namelijk alleen in Lisse voor. Het is een echte bollennaam. Al mijn voorouders van moeders kant hadden een Reng in hun midden. Mijn grootvader heette ook Reng.”

Venneperstraat

Reng Verkuyl bestierde als bloemist uiteindelijk 41 jaar een winkel in het centrum van zijn dorp. Elke dag ging hij om vier uur uit bed om naar de veiling te gaan. Er waren dagen dat hij dan tot twaalf uur ’s nachts doorwerkte. Met hard werken en kwaliteit bieden, bouwde hij in de loop der jaren met veel plezier een loyale klantenkring op. “Het dorp had vroeger iets warms, iets vertrouwds. Iedereen kende Reng. Heel veel klanten die ik had, zijn inmiddels overleden. Je groeit op met je klanten. Zelf word je ook ouder. Zo gaat dat.”

De brocante zal daarom ook iets van een reünie hebben; zijn oude klanten zullen hem ongetwijfeld ook hier weer weten te vinden. Verkuyl: “Het gaat me in eerste instantie om de gezelligheid. Als ze komen en niets meenemen, vind ik het ook prima. Het is voor mij alleen al leuk om alleen even een sfeer te laten zien, die ik leuk vind.”

Mensen die geïnteresseerd zijn in brocante weten dat spullen die je daar koopt geen honderden euro’s kosten. “Het is eigenlijk een kofferbakopruiming, maar dan wat netter”, vertelt hij. “Met oude, romantische spullen. Geen rommel, want dat past niet bij mij.”

Zwart gat

In de zes jaar dat hij nu gestopt is, hebben Reng en zijn vrouw Els zich volgens eigen zeggen nog geen minuut verveeld. “Zwart gat? Geen moment. Ik ben blij dat we er een punt achter gezet hebben, hoor. We fietsen graag, we reizen. Wij passen ook op dieren op bij vrienden die op vakantie gaan. Dan zitten we weer in Velp, dan weer een paar weken in Doesburg.”

Dunya

Reng Verkuyl is nog altijd zowat negen uur per dag bezig. In het voorjaar werkt hij sinds twee jaar op Keukenhof. Het is de plek waar voorouder Gerrit Segers ooit al eerste tuinman voor de familie Van Pallandt was toen Keukenhof nog alleen een kasteel was.

Daarnaast blijft etaleren, decoreren, en inrichten een passie. Onlangs nog richtte hij schuin tegenover zijn oude winkel in de Venneperstraat de etalage van Dunja (ijssalon, koffie, thee en nog veel meer) in. Gewoon, uit hobby. Omdat zijn creatieve bloed begon te stromen toen hij langs die etalage liep en hij dat zo’n bijzondere winkel vindt. Maar ook thuis kan hij zomaar aan de slag gaan. De ene keer is de serre van zijn huis aan het Zwanenwater 32 aan de beurt, de andere keer is hij zoals nu in zijn tuin bezig.

De Kerst Brocante Tuin is aanstaande vrijdag en zaterdag en de drie weken daarna ook op vrijdag zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. De tuin van Reng is via de achteringang te bereiken, door de ingang van de poort tussen huisnummers 40 en 42 te nemen.

streamer

‘Zwart gat? Geen moment’

foto-onderschrift

Reng Verkuyl in de tuin, die hij dit weekend voor het publiek opent.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie