‘De boodschap weg te moeten zorgde voor veel onzekerheid’

28 november 2013 om 00:00 Nieuws

NIEUW-VENNEP – Voor de omlegging van de A9 moeten de nodige panden verdwijnen. Boerderijen, huizen, schuren, ze staan de ontwikkelingen in de weg. Wie als bewoner een dergelijke boodschap krijgt gaat in veel gevallen een onzekere toekomst tegemoet. Waar komen we terecht? Wat gaat er gebeuren?

Een potloodstreep die op de tekentafel wordt gezet heeft vaak een grote impact. Onzekerheid wordt troef. Richard van den Ancker kan erover meepraten. Als bij toeval zag hij jaren geleden in het gemeentehuis een landkaart met daarin getekend een aantal opties omtrent de om te leggen A9. Groot was zijn schrik dat precies over het pand Hoofdweg 105 in Lijnden een paar rode lijntjes waren getrokken. Zijn huis. Het huis ook waar hij vele jaren aan had geklust om het weer bewoonbaar te krijgen en net klaar was. In 2005 kwam meer duidelijk en eigenlijk ook weer niet. “Er waren nog drie alternatieven voor het nieuwe tracé over. In alle drie de gevallen zouden we weg moeten. De onzekerheid begon te knagen. We wonen hier fijn en hebben het hier naar ons zin. Waar ligt een nieuwe toekomst en hoe gaat die eruit zien, vroegen mijn vrouw Esmeralda en ik ons bezorgd af. Wetend dat de politiek en instanties nog al eens licht denken over de impact van de mededeling dat je op termijn je boeltje moet pakken. We hebben nog overwogen of we zouden proberen de sloop tegen te houden, maar we hebben er vanaf gezien. Je wint het toch niet.”

Toen de Van den Anckers de in 1868 gebouwde boerderij ‘Westburg’ in 1993 kochten moest er verschrikkelijk veel gebeuren om het oude pand bewoonbaar te maken. Op dertig plaatsen stonden er emmers om het regenwater dat door het dak naar binnen kwam, op te vangen. Er was geen riolering en geen gas en de bedsteden stonden nog in het stalgedeelte. Een overblijfsel uit de tijd dat de vorige families nog tussen de koeien woonden. Drie jaar lang werd elk vrij uurtje gebruikt om woonhuis, schuren en hooiberg op te knappen. Richard, toen nog vrijgezel, kreeg daarbij alle hulp van vrienden, die net als hijzelf, steeds handiger werden. “Ik had en heb een kantoorbaan en je leert van het doen. Je wordt steeds handiger en je krijgt ook meer lef. Neem het dak. In het begin vonden we het erg hoog. Later liepen we probleemloos over het schuine dak naar boven. Ton uit Nieuw-Vennep, een van die gouden vrienden, was er een ware meester in. Twee vakanties heeft hij besteed aan het vervangen van de daken. Het was een mooie tijd.”

Een oud huis heeft charme en dat was ook van toepassing op het karakteristieke pand Hoofdweg 105. Toen de ingrijpende opknapbeurt achter de rug was tenminste. Richard: “We zijn van het huis gaan houden. Onze kinderen zijn er geboren en we woonden er fantastisch. De fazanten en de hazen liepen in de tuin.”

Medio 2012 werd met Rijkswaterstaat overeenstemming bereikt over de verkoopprijs en kon over een nieuwe toekomst nagedacht worden. Die ligt inmiddels in Nieuw-Vennep waar het gezin een nieuw huis heeft laten bouwen en een nieuwe start heeft gemaakt. De sloop van hun boerderij hebben ze niet mee willen maken. Wel hebben ze er afgelopen weekeinde een kijkje genomen. “Een vreemde gewaarwording hoor dat alles weg is.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie