Opnieuw conflict over bouw op Groenenbergterrein

28 november 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gemeente en de rijksoverheid hebben een conflict over de bouw van een bedrijvenpark op het Groenenbergterrein bij Schiphol. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft een streep gehaald door de plannen, maar de gemeente ligt zich daar niet bij neer en stapt desnoods naar de rechter.

Er rust duidelijk geen zegen op het Groenenbergterrein, dat eigendom is van gebiedsontwikkelaar Chipshol. In het verleden werkte de gemeente mee aan een omstreden opzetje vanuit Den Haag om bebouwing van het gebied te blokkeren. De rechter keurde die handelwijze later resoluut af. De gemeenteraad bood Chipshol haar excuses aan voor deze uitglijder. De gebiedsontwikkelaar ontving bovendien 1 miljoen euro schadevergoeding van de gemeente.

Nadat gemeente en Chipshol hun conflict hadden bijgelegd, besloten ze alsnog de koppen bij elkaar te steken om onder meer het Groenenbergterrein te ontwikkelen. Dat overleg leidde vorig jaar tot de plannen voor het High Speed Logistics Park, een nieuw ambitieus project van Chipshol.

Gezien alle problemen in het verleden besloot de gemeente vorig jaar ruimhartig aan de plannen mee te werken. Staatssecretaris Mansveld stak er vorige maand alsnog een stokje voor. Zij wil niet meewerken aan de bouwplannen, omdat de gemeente verzuimd zou hebben een omgevingsvergunning aan te vragen.

De gemeente heeft vol ergernis gereageerd op de beslissing van de staatssecretaris, zo blijkt uit een nota van B en W die naar de gemeenteraad is gestuurd. Zij stelt allereerst dat de reactie van Mansveld veel te laat is en dat die ook inhoudelijk niet deugt. De gemeente wil daarom twee procedures beginnen om de plannen toch te kunnen voortzetten.

Het gevolg is nu wel dat er voorlopig weer niet kan worden gebouwd op het Groenenbergterrein. Het is zeer de vraag of dat ooit nog een keer gaat lukken. De jongste wending voedt zonder twijfel het toch al hardnekkige gevoel bij Chipshol dat de overheid bebouwing van het terrein koste wat kost wil tegenhouden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie