Architecten zijn iets optimistischer

3 december 2013 om 00:00 Nieuws

Nederlandse architectenbureaus zijn iets optimistischer geworden. Voor het eerst sinds lange tijd is de werkvoorraad niet verder afgenomen. Daarnaast zijn er ontwikkelingen waarvan een positieve impuls wordt verwacht. Dat meldde branchevereniging BNA vorige week naar aanleiding van een onderzoek onder haar leden.

Gemiddeld is de werkvoorraad circa 3,3 maanden, waarmee die vanaf het voorjaar op een vergelijkbaar niveau is gebleven. Daarmee lijkt het dieptepunt te zijn bereikt. In het topjaar 2008 hadden de bureaus nog voor ruim negen maanden werk.

Ontwikkelingen die bijdragen aan het optimisme, zijn onder meer de aantrekkende huizenmarkt en de lage rente. Ook het energieakkoord dat de overheid recent sloot met bedrijfsleven, vakbonden en milieu-organisaties kan volgens de bureaus zorgen voor een impuls.

Het aantal bureaus dat positief is over het vierde kwartaal steeg ten opzichte van begin dit jaar volgens het onderzoek van 16 procent naar 22 procent. De helft van de bureaus verwacht in de laatste drie maanden van dit jaar een gelijkblijvende of stijgende omzet te kunnen realiseren.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie